Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μαρμάρινα τέμπλα της Άνδρου

Μαρμάρινα τέμπλα της Άνδρου
[...] Στην εισαγωγή επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης της μαρμαρογλυπτικής στο νησί της Άνδρου, ενταγμένης στα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια της εποχής. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εξέλιξη της εκκλησιαστικής μαρμαρογλυπτικής αναλυτικά, χωρισμένη σε υποκεφάλαια που παρακολουθούν χρονολογικά τις δραστηριότητες των εργαστηρίων στην Άνδρο από τις αρχές του 17ου αιώνα ως τον 20ο αιώνα. Η εξέλιξη παρακολουθείται παράλληλα στο μορφολογικό-στιλιστικό και κατασκευαστικό επίπεδο.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται σε μορφή καταλόγου οι ναοί και οι μονές της Άνδρου, όπου εντοπίστηκαν μαρμάρινα τέμπλά ή υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής . Σχέδια αποτύπωσης και φωτογραφίες συνοδεύουν την παρουσίαση του υλικού. Στον κατάλογο προτάσσονται οι τυπολογίες των τέμπλων για την ευκολότερη προσέγγιση του υλικού. Το βιβλίο κλείνει με ένα γλωσσάριο ειδικών όρων και με γενικό ευρετήριο κύριων ονομάτων, μνημείων και τοπωνυμίων.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Σημείωση: Εικόνα εξωφύλλου: Λεπτομέρεια από το τέμπλο του Ταξιάρχη της μονής Αγίας Άνδρου Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε με δωρέα του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

30χ25 εκ., 289 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Τόπος έκδοσης: ʼνδρος
Ταξινόμιση DDC: 730.495 (Γλυπτική, Ελληνική), 726.5 (Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική), 726.509 (Εκκλησίες - Ιστορία ), 938.971 (Άνδρος - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Εμμανουήλ Βουτυράς (Φωτογράφος) , Ηλίας Ηλιάδης (Φωτογράφος) , Γιώργος Καραδέδος (Φωτογράφος) , Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά (Φωτογράφος) , Βίκυ Αλτιντζή (Επιμελητής) , Andrew Hendry (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-7709-14-1
ISBN (10ψήφιο): 960-7709-14-4
Βάρος: 2.225 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
65.62
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

58.40
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γουλάκη - Βουτυρά, Αλεξάνδρα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία τέχνης με καθηγητές τους Μ. Ανδρόνικο, Γ. Δεσπίνη, Δ. Παντερμαλή, Ν. Πλάτωνα και Χρ. Χρήστου (πτυχίο το 1976). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου εκπόνησε το διδακτορικό της με θέμα: "Κλασικές και κλασικιστικές παραστάσεις Νίκης" (Βόννη 1980). Το 1981 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία για το Μυθολογικό Λεξικό LIMC. Από το 1982 διδάσκει ιστορία της τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ως επίκουρη καθηγήτρια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την μελέτη του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά, με το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, του Ιωάννη Χαλεπά και με Τηνιακούς γλύπτες. Από το 1990 έχει την ευθύνη ενός ερευνητικού προγράμματος που αφορά την εκκλησιαστική μαρμαρογλυπτική στις Κυκλάδες. Επίσης ασχολείται από το 1985 με θέματα μουσικής εικονογραφίας στην αρχαιότητα, αλλά και σε άλλες περιόδους. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και μελέτες με θέματα νεοελληνικής γλυπτικής και μουσικής εικονογραφίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.