Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα Βελεστινιώτικα
(Χρονικά του δήμου Φερών)
Συγγραφέας:   Νίτσα Κολιού


No Cover
Όταν η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα είχε απευθύνει τον Φεβρουάριο του 1992 την ευγενική πρόσκληση για συμμετοχή στο δεύτερο συνέδριο της που ορίσθηκε για τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου σκέφθηκα να προσφέρω τη μικρή μου συμβολή και επέλεξα σαν θέμα το "Δήμος Φερών και Βελεστίνο στα τέλη του 19ου αιώνα". Η επιλογή βασίσθηκε στο γεγονός ότι η διαδρομή του Δήμου Φερών, με πρωτεύουσα την ονομαστή κωμόπολη του Βελεστίνου, ήταν άγνωστη, όπως άγνωστα ήσαν και πολλά στοιχεία για τους δημάρχους και την πολιτεία τους, καθώς και για το ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινήθηκε η περιοχή την εποχή εκείνη. Αν είχα συνειδητοποιήσει το πόσο άγνωστα ήσαν όλα αυτά, ίσως δεν ανελάμβανα το εγχείρημα, αφού στην πορεία της έρευνας διαπιστώθηκε η ανυπαρξία πηγών, τόσο στον σημερινό Δήμο Βελεστίνου, όσο και στη Νομαρχία Μαγνησίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η επίμονη, πάντως, αναζήτηση, η άχαρη και δύσκολη και κουραστική, δεν αποθαρρύνει τον ερευνητή, ίσως μάλιστα επιδρά επάνω του σαν σαγηνευτικό πείσμα. Αυτό συνέβη και με τον Δήμο Φερών, ωσότου η έρευνα έφθασε σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό που παρουσιάστηκε στο Βελεστίνο, στις 4 Οκτωβρίου 1992, στο συνέδριο.

Στην αρχή της ανακοίνωσης δόθηκε το πορτραίτο του Βελεστίνου κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και των γύρω χωριών που αποτέλεσαν τον Δήμο Φερών. Δίνονται επίσης στοιχεία για τη σύσταση και την εξέλιξη τον Δήμου, μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό Κράτος ως το 1900.

Ακολουθούν τα ονόματα των δημάρχων που είχαν εκλεγεί κατά την τελευταία εικοσαετία του αιώνα, με αναφορά σε έργα και ημέρες του κάθε δημάρχου.

Παράλληλα παρουσιάζονται χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από τη γενική κατάσταση στο Βελεστίνο και στην περιοχή κατά το πρώτο στάδιο του ελευθέρου βίου και στη συνέχεια ως το τέλος του 19ου αιώνα.

Σύνθεση πληθυσμού, σκίτσα από την πολιτική ζωή, στοιχεία για την ασφάλεια στην περιοχή, κατάσταση εκπαίδευσης, κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, ασχολίες και συνθήκες ζωής των κατοίκων, η σημασία του Βελεστίνου ως πόλου έλξης των εκδρομέων, εκδηλώσεις για απόδοση τιμών στο Ρήγα Βελεστινλή και διάφορα γεγονότα στην ίδια περίοδο ολοκληρώνουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό της τοπικής μικροϊστορίας. [...]

(από τον πρόλογο της συγγραφέως)

21χ14 εκ., 160 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.931 (Βελεστίνο - Ιστορία)
ISBN: 978-960-86387-8-5
ISBN (10ψήφιο): 960-86387-8-Χ
Βάρος: 0.256 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
6.12
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η δημοσιογράφος Νίτσα Κολιού έχει απασχοληθεί επί δεκαετίες στις εφημερίδες του Βόλου "Ταχυδρόμος" και "Θεσσαλία". Παράλληλα ήταν ανταπκρίτρια αθηναϊκών εφημερίδων. Είχε επίδοση σ΄ όλους τους τομείς της συντακτικής εργασίας και είχε μετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα κατέγινε στην έρευνα μεγάλων ιστορικών θεμάτων του τόπου, όπως μαρτυρεί και το συγγραφικό της έργο. Τα βιβλία της: "Άγνωστες πτυχές Κατοχής και Αντίστασης 1941-44", το 1985, τόμοι 2, "Οι ρίζες του Εργατικού Κινήματος και ο "Εργάτης" του Βόλου", το 1988, "Τυπο-φωτο-γραφικό Πανόραμα του Βόλου (ιστοριογραφία του τοπικού Τύπου), το 1991, τόμοι 2, "Τα Βελεστινιώτικα", το 1993, "Η βιομηχανία του Βόλου", το 1994, "Οι πρωτοπόροι της περιοχής Αλμυρού" (χρονικό του Αγροτικού Συνεργατισμού), το 1996 και "Ενθύμιον Εκπαιδεύσεως Θηλέων", το 1997. Η Νίτσα Κολιού είναι η πρώτη γυναίκα της θεσσαλικής μαχόμενης δημοσιογραφίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ένωσης Συντακτών. Επί της προεδρίας της, επί 4 διετείς θητείες, στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, συνέβαλε στην επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου. Ανέπτυξε και κοινωνική δραστηριότητα ως μέλος διαφόρων σωματείων και οργανισμών (ιδρυτικό μέλος Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού, Εταιρίας Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος Νομού Μαγνησίας, Σοροπτιμιστικού Ομίλου, Ομίλου Ουνέσκο, μέλος Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου και του Δημοτικού Κέντρου Ιστορικών Ερευνών). Έτυχε τιμητικών διακρίσεων από τους δήμους Βόλου, Αλμυρού και Αγριάς, από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, από τον σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.