Το πραγματικό και το κεκτημένο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το πραγματικό και το κεκτημένο

Το πανεπιστήμιο σε μετάβαση

Συλλογικό έργο

Βασίλης Κουλαϊδής

Μαρία Δαμανάκη

15.21€ -27% 11.10€

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο μετράει πλέον δύο περίπου αιώνες ζωής. Δύο αιώνες εγχειρημάτων ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικών (ενίοτε και αντι-μεταρρυθμιστικών) προσπαθειών, δύο αιώνες συμβολής στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων, δύο αιώνες πλήρεις αγώνων, αλλά και συγκρούσεων συμφερόντων. Δύο αιώνες ασφυκτικού κρατικού εναγκαλισμού. Στην πραγματικότητα το Πανεπιστήμιο σήμερα στέκεται αμήχανο μεταξύ, αφενός, των αιτημάτων που θέτουν επιτακτικά η ελληνική και η διεθνής πραγματικότητα και, αφετέρου, των πάσης φύσεως κεκτημένων, που συχνά ιδεολογικοποιούνται προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι στρατηγικές προάσπισής τους. Η όποια πραγματική αλλαγή του ελληνικού Πανεπιστημίου αναπόφευκτα θα «υφανθεί» πάνω ακριβώς σε αυτή τη συνθήκη. Το βιβλίο αυτό λοιπόν επιχειρεί τη συνοπτική επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού Πανεπιστημίου και την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης των πραγμάτων, καταλήγοντας σε μια σειρά προτάσεων πολιτικής, που αφορούν όλο το φάσμα οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κουλαϊδής (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Κουλαϊδής είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής θεματικής ενότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων στην ελληνική και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη σχέση "επιστήμης - κοινωνίας - επικοινωνίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Δαμανάκη

Μαρία Δαμανάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη το 1952. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες: 1977-1993: Εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών, πρώτα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μετά με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. 1996-2003: Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Σήμερα είναι βουλευτής Επικρατείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει ορισθεί συντονίστρια για τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες: 1991-1993: Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές του 1993. 1994: Υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων. Εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος. 1996: Μετά από τρίχρονη απουσία, εκλέγεται εκ νέου βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Στις 10 Οκτωβρίου 2003 παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και αποχωρεί από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου διαφωνώντας με την πολιτική του κόμματος στο σύνολό της. Επιτροπές της Βουλής: -Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Θέση: Μέλος -Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας Θέση: Μέλος
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Καλογήρου (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Καλογήρου είναι αν. καθηγητής τεχνολογικής οικονομικής & βιομηχανικής στρατηγικής του Ε.Μ.Π.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Παπαδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάνης Βαρουφάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα διευθύνει το Διδακτορικό Πρόγραμμα στις Οικονομικές Επιστήμες UADPhilEcon. Προηγουμένως δίδασκε στα Πανεπιστήμια του Sydney, Γλασκώβης, East Anglia και Louvain-la-neuve. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους "Rational Conflict" (Blackwell, 1991), "Foundations of Economics" (Routledge, 1998), "Θεωρία Παιγνίων".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
279
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.422 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση