Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βασικές αρχές της αριστοτελικής λογικής

Βασικές αρχές της αριστοτελικής λογικής
Η ενασχόληση με τη Λογική είναι πάντα επίκαιρη, εφόσον αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της γενικής παιδείας, αλλά και συνδέεται άρρηκτα με τη γλώσσα, την επικοινωνία και τη Ρητορική. Στην παρούσα μελέτη γίνεται λόγος για τις Βασικές Αρχές της Αριστοτελικής Τυπικής Λογικής, η οποία απαρτίζεται από τις΄Εννοιες, την Κρίση/Πρόταση και το Συλλογισμό. Αναμφισβήτητα μεγάλη και διαχρονική είναι η σπουδαιότητα όλου του αριστοτελικού Οργάνου για την αρχαιότητα, τα μεταγενέστερα χρόνια αλλά και σήμερα. Η Λογική ανέκαθεν αποτελούσε απαραίτητη φιλοσοφική προπαιδεία, η οποία συμβάλλει στο να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η συνείδηση, καθώς και πως ο νους λειτουργεί και επεξεργάζεται κρίσεις και έννοιες, αλλά και πως κατορθώνει να συλλογιστεί και να αποδείξει, καταλήγοντας σε συμπεράσματα. Η Λογική αφορά στη διερεύνηση και διατύπωση όρων του ορθώς διανοείσθαι. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες με τον όρο λόγο θεωρούσαν δύο πράγματα τη σκέψη και τη γλώσσα, που είναι ο φορέας της σκέψης και εκφράζεται με τις λέξεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον Leon Brunschvicg "μεταφέρουν μαζί τους από το ένα πνεύμα στο άλλο, τη ζωντανή σκέψη από την οποία βγήκαν, και ανασταίνουν την άμεση ενάργειά της".

21χ14 εκ., 126 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 185 (Αριστοτελική φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-8353-87-9
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-87-4
Βάρος: 0.272 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τριαντάρη - Μαρά, Σωτηρία
Η Σωτηρία Τριαντάρη - Μαρά (Θεσσαλονίκη, 1967) σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης στη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας (ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ.) και με υποτροφία συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές στη βυζαντινή φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή). Εργάστηκε ως φιλόλογος καθηγήτρια στη μέση και εκκλησιαστική εκπαίδευση, αποσπάστηκε στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (1998-2001) και διδάσκει με ανάθεση το μάθημα της φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων και Μακεδονίας. Είναι επιμελήτρια έκδοσης του περιοδικού Φιλοσοφίας Ανάλεκτα, μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Επιθεώρησης, της Societe Internationale pour l΄ Etude la Philosofie Medievale (Βέλγιο) κ.ά. Έλαβε μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργασίες της δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες. Κύρια αυτοτελή έργα της είναι: "Η γνώση και η πίστη στον Ιωάννη Φιλόπονο" (2001), "Η κριτική του Νικηφόρου Γρηγορά στον Αριστοτέλη" (2001), Αρχαία ελληνικά - φιλοσοφικός λόγος. Πλάτων-Πρωταγόρας και Αριστοτέλης Πολιτικά (Σχολικά βοηθήματα Γ τάξη ενιαίου λυκείου (2001) κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.