Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Προς μια επιστημονική παιδεία
(Επαναπροσδιορίζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών)

Offer
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν φυσικές επιστήμες -κυρίως στην πρωτοβάθμια και γυμνασιακή εκπαίδευση -αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διδακτική των φυσικών επιστημών.

Το βιβλίο στηρίζεται σε δύο ιδέες: Πρώτον, ότι οι φυσικές επιστήμες μπορούν να διδαχθούν με τρόπο ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην καθημερινή τους ζωή και μάλιστα έτσι ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν καθημερινά πράγματα και γεγονότα (π.χ. το κλώτσημα μιας μπάλας, το δάγκωμα ενός κομματιού πίτσας, ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα). Δεύτερον, ότι η διδασκαλία και η εκμάθηση των φυσικών επιστημών πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη ουσιαστικών εκπαιδευτικών σκοπών όπως η ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας, κριτικής σκέψης και ηθικής κρίσης και να προάγουν τη γενικότερη παιδεία των μαθητών.

Ξεκινώντας με προβληματισμούς και προτάσεις που αφορούν το τι σημαίνει να είναι ένα άτομο επιστημονικά εγγράμματο, στο πρώτο μέρος του βιβλίου προτείνεται μια οργάνωση του περιεχομένου του αναλυτικού προγράμματος γύρω από α) επιστημονικές ιδέες, β) πρακτικά θέματα και προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή του μαθητή και γ) θέματα και προβλήματα στο πλαίσιο επιστήμη/τεχνολογία/κοινωνία και συζητιούνται γενικότερα θέματα που αναφέρονται στη φύση των φυσικών επιστημών, στο πώς μαθαίνουν τα παιδιά φυσικές επιστήμες, στην ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων, στα διάφορα διδακτικά/μαθησιακά μοντέλα, καθώς και στη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν φυσικές επιστήμες. Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της φαντασίας, την πρόκληση του θαυμασμού μέσω των επιστημονικών ιδεών καθώς και τη χρήση της αφήγησης και των αισθησιοκινητικών εμπειριών στο πλαίσιο της διδασκαλίας και της μάθησης των φυσικών επιστημών. Επίσης συζητιούνται η διεπιστημονική, διαθεματική και ολιστική/οικολογική προσέγγιση της διδασκαλίας.

Τα κεφάλαια τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου μέρους του βιβλίου μπορούν να εκληφθούν ως επιχειρήματα υπέρ της θέσης ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε και να αναμορφώσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Με το σκεπτικό μάλιστα, ότι μια ουσιαστική αναμόρφωση πρέπει να ξεκινά από τις "ρίζες", δηλαδή μέσα από τη σχολική τάξη, τα κεφάλαια αυτά- ιδιαίτερα του δεύτερου μέρους όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Robert Yager στο πρόλογο του βιβλίου -αποτελούν τροφή για σκέψη για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην αναμόρφωση της διδακτικής πράξης.


Σημείωση: Πρόλογος: Robert E. Yager, professor of Science Education, Universtity of lowa, U.S.A. (στην αγγλική γλώσσα).

24χ17 εκ., 446 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 500.07 (Φυσικές επιστήμες - Σπουδή και διδασκαλία), 375 (Εκπαίδευση - Προγράμματα μαθημάτων)
ISBN: 978-960-333-453-8
ISBN (10ψήφιο): 960-333-453-7
Βάρος: 0.933 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
27.52
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.19
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου είναι πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει αποκτήσει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους πάνω στη βιοκινητική και τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία και το διδακτορικό του στην Παιδαγωγική με ειδίκευση στα αναλυτικά προγράμματα και τη Διδακτική από το Πανεπιστήμιο N. Iowa των Η.Π.Α. Εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη και αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη των εννοιών της φυσικής στα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.