Σωματειακή οργάνωση του ελληνισμού στη Μικρά Ασία 1861-1922
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σωματειακή οργάνωση του ελληνισμού στη Μικρά Ασία 1861-1922

Λήδα Ιστικοπούλου

Κυριακή Μαμώνη

19.36€ -18% 15.88€
Η μελέτη της ιστορίας των ελληνικών συλλόγων μέσα στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποκαλύπτει πτυχές και φάσεις ενδιαφέρουσες για τη διαμόρφωση του πολιτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου στις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Ανατολής. Με τη βεβαιότητα αυτή ξεκίνησα για τη συστηματική συγγραφή εργασίας που θα περιελάμβανε τη συλλογική δραστηριότητα Θράκης, Κωνσταντινουπόλεως και Μικράς Ασίας. Από πολλών χρόνων, παράλληλα με τις λοιπές εργασίες μου, σχετικές με θέματα βυζαντινής και νεότερης ιστορίας και φιλολογίας του ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων, συγκέντρωνα υλικό και για την ιστορία και δράση των αντίστοιχων συλλόγων. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αρχείο που έπρεπε βέβαια να διευρυνθεί και να ενταχθεί σε ειδολογικούς και ιδεολογικούς πυρήνες. Αυτό και έγινε. [...] Η συνεργασία της κυρίας Ιστικοπούλου απέβη επωφελής για την πληρέστερη μορφή του συνόλου της εργασίας. Τελειώνω τον πρόλογο αυτό με δύο σκέψεις: α. η συνεργασία παλαιότερων και νεότερων ερευνητών διευρύνει τον κύκλο των γνώσεων και μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα· β. η συγκέντρωση σε έναν τόμο εργασιών που έχουν αναγκαστικά διασπαρεί σε ποικίλα περιοδικά και μάλιστα πολλές φορές δυσεύρετα, διευκολύνει κατά πολύ την έρευνα. (Από το προλογικό σημείωμα της Κυριακής Μαμώνη). Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η σωματειακή οργάνωση της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για τέσσερις μελέτες που κάλυψαν σταδιακά τα σωματεία του μικρασιατικού ελληνισμού. Αρχικά, το 1983, οι σύλλογοι της Βιθυνίας, Αιολίδας, Λυδίας, Καρίας, Λυκίας, Παμφυλίας, Πισιδίας, Φρυγίας, Γαλατίας και Λυκαονίας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1985, οι σύλλογοι Ιωνίας. Το 1986-87 οι σύλλογοι Καππαδοκίας, Πόντου και, τέλος, το 2004, οι σύλλογοι Κιλικίας, Μυσίας και Παφλαγονίας.

Νίκος Ε. Καραπιδάκης (Υπεύθυνος Σειράς)


Λήδα Ιστικοπούλου

Λήδα Ιστικοπούλου (Συγγραφέας)

Η Λήδα Ιστικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1981 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Τμήμα Ανατολικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ρώμης. Το 1998 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου. Από το 1981 εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Μαμώνη

Κυριακή Μαμώνη (Συγγραφέας)

Η Κυριακή Μαμώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Προέρχεται από οικογένεια θρακική που έζησε επί αρκετό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1949) και κάτοχος διπλώματος Γαλλικής Φιλολογίας (1950), διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας (1954, Έδρα καθηγητή Ν.Β. Τωμαδάκη). Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μελέτες και άρθρα σχετιζόμενα με την ιστορία του Ελληνισμού Ανατολικής Θράκης και Μικράς Ασίας. Πρόσφατα συγκεντρώθηκαν και αναδημοσιεύθηκαν σε έναν τόμο 14 μελετήματά της, βασισμένα σε πρωτογενείς πηγές από την ιστορία και δράση του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού κατά το διάστημα 1437-1922.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
291
Διαστάσεις:
23χ15
Βάρος:
0.458 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση