Ο Πλάτων, οι λέξεις και οι μύθοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Πλάτων, οι λέξεις και οι μύθοι

Πώς και γιατί ο Πλάτων κατονόμασε το μύθο;

Luc Brisson

20.39€ -27% 14.88€
Αντίθετα από την πάγια τακτική της έρευνας που δεν συνδέει την ερμηνεία του μύθου στον Πλάτωνα με τη λεπτομερή εξέταση του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται γι΄ αυτόν, ο Brisson επικεντρώνει την προσοχή του στον τρόπο με τον οποίο ο φιλόσοφος αξιοποιεί το όλο σύστημα παραγώγων και συνθέτων του μύθου, προκειμένου να ανιχνευθεί η λειτουργία του στο πλατωνικό έργο. Ο μύθος μελετάται ως μέσο επικοινωνίας, ως ο προφορικά μεταδιδόμενος λόγος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, χωρίς όμως η συγκρότησή του να είναι αποκλειστικό προνόμιο των ποιητών. Εκτός από την περιγραφική λειτουργία του μύθου, ο συγγραφέας εστιάζει το ενδιαφέρον του και στον κριτικό ρόλο που έχει ο μύθος στην πλατωνική φιλοσοφία. Με μια διεισδυτική λεξικολογική ανάλυση ο Brisson αποδεικνύει ότι στον Πλάτωνα ο μύθος δεν είναι ούτε ένα είδος επαληθεύσιμου λόγου ούτε ένας λόγος που οργανώνεται με βάση την ψυχρή επιχειρηματολογία. Επιστρέφοντας στο κείμενο ο Brisson τονίζει πόσο μεγάλη σημασία έχει, πριν ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του μύθου, να μελετήσουμε τον ίδιο το λόγο διά του οποίου ο μύθος εκφράζεται, δηλαδή τον πλατωνικό λόγο.

Χρήστος Κ. Τσαγγάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Χ. Κ. Τσαγγάλης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής ΦιλολογΙας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΄Εχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η επική ποίηση της αρχαϊκής εποχής (΄Ομηρος, Ησίοδος, Επικός Κύκλος), η μετρική και το επίγραμμα (κλασικό και ελληνιστικό). ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Epic Grief: Personal Laments in Homer΄s Iliad (Walter de Gruyter, 2004), καθώς και άρθρα σχετικά με τον ΄Ομηρο, τον Ησίοδο, το Βακχυλίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και το Ελληνιστικό Επίγραμμα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ετοιμάζει εκτενή μελέτη για τα αττικά επιτύμβια επιγράμματα (έμμετρες επιγραφές) του 4ου αι. π.Χ.

Στέφανος Οικονόμου (Μεταφραστής)


Luc Brisson

Luc Brisson (Συγγραφέας)

O Λυκ Μπρισσόν είναι διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS). Ειδικεύεται στη μελέτη του Πλάτωνα και της πλατωνικής παράδοσης γενικότερα. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία. Ορισμένα από τα έργα του είναι: -"Le meme et l΄ autre dans la structure ontologique du Timee de Platon" (Παρίσι 1974) -"Le mythe de Tiresias" (Λάιντεν 1976) -"Phedre" (Παρίσι 1989) -"Timee/Critias" (Παρίσι 1992)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μπεζέ (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.524 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση