Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σχεδίασμα για έναν ιστορικό πίνακα των προόδων του ανθρώπινου πνεύματος

Offer
O Marie-Jean-Antoine-Nicolas Caritat, μαρκήσιος de Condorcet, διακεκριμένος μαθηματικός με σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της θεωρίας των πιθανοτήτων και την εφαρμογή των μαθηματικών στις κοινωνικές επιστήμες, υπηρέτησε τη Γαλλική Eπανάσταση με ενθουσιασμό και θερμή πίστη.
O Κοντορσέ θα ταχθεί υπέρ της δημοκρατίας, αλλά δεν θα ψηφίσει την ποινή του θανάτου για τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄. Tο όνομά του θα συνδεθεί κυρίως με δύο μεγάλα νομοσχέδια, το ένα για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης (1792), το οποίο αποτέλεσε τη βάση αυτού που υιοθετήθηκε τελικά το 1805, και το δεύτερο για το σύνταγμα της νεαρής Δημοκρατίας (1793) που υποστήριξαν οι Γιρονδίνοι, και το οποίο προκάλεσε την αντίθεση του Ροβεσπιέρου και των Oρεινών με αποτέλεσμα τη δίωξη, τη σύλληψη και το θάνατο του συγγραφέα.
Το έργο που βλέπει το φως κάτω από αυτές τις συνθήκες, το "Σχεδίασμα για έναν ιστορικό πίνακα των προόδων του ανθρώπινου πνεύματος", υποστηρίζει τη βασική φιλοσοφική πίστη του Κοντορσέ στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου γένους. Συνδέονται άμεσα οι επιστημονικές εξελίξεις με την ηθική πρόοδο και την επιδίωξη της ισότητας ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους ανθρώπους. Στην πολιτική του διάσταση ο Iστορικός πίνακας είναι ένα μαχητικό κείμενο, που εγγράφεται στη συνέχεια του Διαφωτισμού όσον αφορά τη θεμελιώδη σημασία που αποδίδεται στον ορθό λόγο απέναντι στη θρησκόληπτη δεισιδαιμονία.


Σημείωση: Εισαγωγικά κείμενα: Άννα Καρακατσούλη, Γιώργος Σιακαντάρης. Κείμενα επιμέτρου: Jean-Pierre Schandeler, Pierre Macherey, Χρυσάνθη Αυλάμη, Bertrand Binoche.

24χ17 εκ., 299 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Νεότερη), 320.01 (Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία), 940.25 (Ευρωπαϊκός διαφωτισμός), 100.01 (Φιλοσοφία - Θεωρία), 909.09 (Πολιτισμός - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Σάση Αυλάμη (Επιμελητής) , Νικολέτα Χαρδαλιά (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-8132-76-4
ISBN (10ψήφιο): 960-8132-76-2
Βάρος: 0.583 κιλά
Εκδότης: Πόλις
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Condorcet, Marie Jean Antoine Nicolas Caritat, marquis de
O Marie Jean Antoine Nicolas Caritat, μαρκήσιος de Condorcet γεννήθηκε στο Ριμπεμόν το 1743 και πέθανε στην Μπουρ-λα-Ρεν το 1794. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στα μαθηματικά. Οι πρώτες εργασίες του τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ντ΄ Αλαμπέρ, χάρη στον οποίο ο Κοντορσέ εξελέγη μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών το 1769, σε ηλικία 26 ετών. Το 1773 ορίστηκε ισόβιος γραμματέας της Ακαδημίας των Επιστημών και το 1782 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Στην Ακαδημία των Επιστημών ασχολήθηκε με τη μεταρρύθμιση του συστήματος των μέτρων και σταθμών, με μελέτες για τη διάνοιξη διωρύγων και τάχθηκε εναντίον του Μεσμέρ και του επιστημονικού τσαρλατανισμού. Φίλος του Βολταίρου και των φιλοσόφων, ο νεότερος των Εγκυκλοπαιδιστών -έγραψε πολλά άρθρα για το παράρτημα της "Εγκυκλοπαίδειας"- αγωνίστηκε για την ελευθερία του εμπορίου υποστηρίζοντας τη μεταρρύθμιση του Τυργκό. Άθεος και αντικληρικαλιστής, ο Κοντορσέ έγραψε διάφρους λιβέλους εναντίον όσων πολεμούσαν τις μεταρρυθμίσεις και στήριζαν την αδικία. Με τα γραπτά του υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των νέγρων, των προτεσταντών, των Εβραίων. Μετά το γάμο του με τη Sophie de Grouchy, θα είναι από τους πρώτους υποστηρικτές του δικαιώματος συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική. Αν και δεν εξελέγη αντιπρόσωπος στη Σύνοδο των Τριών Τάξεων (1789) συμμετείχε από την αρχή στην Επανάσταση. Τον Ιούλιο του 1791 υπήρξε από τους πρώτους που ζήτησε την ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Εξελέγη στη Νομοθετική και τη Συμβατική Συνέλευση ως μέλος των Γιρονδίνων και επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια εκπαίδευση, υποστηρίζοντας την ιδέα του κοσμικού, δωρεάν και ανοιχτού σε όλους σχολείου. Τάχθηκε εναντίον της θανατικής καταδίκης του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄. Δεν καταδίκασε τις σφαγές του Σεπτεμβρίου του 1792 και παρά τη βαθιά του προσήλωση στην ελευθερία και τον ορθό λόγο και την αντιπάθειά του προς τη δημαγωγία, δεν αποδοκίμασε ανοιχτά τις επαναστατικές ακρότητες. Υπήρξε ο συντάκτης ενός σχεδίου συντάγματος που απορρίφθηκε από τους Ορεινούς, με τους οποίους ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση. Τον Ιούλιο του 1793 διατάσσεται η σύλληψή του. Καταφεύγει στο σπίτι μιας φίλης του, όπου μένει κρυμμένος επί οκτώ μήνες γράφοντας τον "Ιστορικό πίνακα". Στις 25 Μαρτίου 1794, φοβούμενος ότι η κρυψώνα του έχει αποκαλυφθεί, προσπαθεί να δραπετεύσει. Συλλαμβάνεται σαν ύποπτος στην Μπουρ-λα-Ρεν, χωρίς να αναγνωριστεί η ταυτότητά του και φυλακίζεται. Δύο μέρες μετά βρίσκεται νεκρός στο κελί του. Η αιτία του θανάτου (αυτοκτονία ή εξάντληση) δεν διευκρινίσθηκε ποτέ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.