Πελοπόννησος: Πόλεις και επικοινωνίες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πελοπόννησος: Πόλεις και επικοινωνίες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Επιλογή ανακοινώσεων από τα Ε, ΣΤ, Ζ και Η συμπόσια ιστορίας και τέχνης του Μονεμβασιώτικου Ομίλου

Συλλογικό έργο

22.82€ -18% 18.71€

Η Πελοπόννησος, από την απώτατη Αρχαιότητα ως τους Νεότερους Χρόνους, αποτέλεσε σημαντικό κόμβο στο χώρο της Μεσογείου. Η μελέτη των γραπτών μαρτυριών και των αρχαιολογικών τεκμηρίων, που είναι άφθονα, συμβάλλει στην κατανόηση πολλών πτυχών της ιστορίας της. Ανακοινώσεις από τέσσερα Συμπόσια (1993-1996) του Μονεμβασιώτικου Ομίλου έχουν συγκεντρωθεί στον παρόντα τόμο. Τα κείμενα καλύπτουν τέσσερις ευρύτερες θεματικές ενότητες: Οι πόλεις της βυζαντινής Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος και η δημιουργία της Νεότερης Ελλάδος, Πελοπόννησος και Ιταλία, Επικοινωνία και ανταλλαγές στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Πελοποννήσου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γ. Τσικνάκης (Εισηγητής)


Βασιλική Πετρίδου (Εισηγητής)


Παύλος Ν. Τζερμιάς

Παύλος Ν. Τζερμιάς (Εισηγητής)

Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς είναι ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής διεθνούς φήμης. Εδίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (Ελβετίας) (1965-1995), στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992) και στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977). Επίσης έκανε παραδόσεις επί πολλά εξάμηνα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1977-1979), ανταποκριτής της Neue Zurcher Zeitung, για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου και Διευθυντής της Εκπομπής για τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας (1970-1990). Την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) τα άρθρα του στη Neue Zurcher Zeitung μεταδίδονταν τακτικά από την Deutsche Welle. Είναι συγγραφέας δεκάδων αυτοτελών έργων, εκατοντάδων επιστημονικών μελετών και χιλιάδων άρθρων σε διάφορες γλώσσες. Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για το πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο του: τιμητικός τόμος με επιμέλεια του Gunnar Hering (1993), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1994), διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στο Φράιμπουργκ της Ελβετίας (4 Νοεμβρίου 1995), τιμητικός τόμος του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ της Ελβετίας (1996), παράσημο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1996) κ.ά. Στις 30 Μαρτίου 2000 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ευαγγελία Α. Βαρέλλα (Εισηγητής)

Η Ευαγγελία Α. Βαρέλλα είναι απόφοιτος των τμημάτων Χημείας, Φαρμακευτικής και Ποιμαντικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ.

Νίκος Μπελαβίλας

Νίκος Μπελαβίλας (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου όπου διδάσκει από το 2003, σήμερα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Διηύθυνε το Γραφείο Λαυρίου του ΕΜΠ για τη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερµούπολης. Ως μέλος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, του θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, του Τεχνικού Πανεπιστημίου στη Λεµεσό, των επεκτάσεων του Τραµ στην Αθήνα και Πειραιά, κ.α. Ήταν επικεφαλής της μελέτης του κτιρίου της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, όπως και των ερευνών του ΕΜΠ για τα Ιστορικά Μεταλλεία στο Αιγαίο, το Μητρώο Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - TICCIH, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων - ICOMOS και από το 2007 επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της UNESCO.
Έχει γράψει τα βιβλία "Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας" και "Τόποι Ανθρώπων - σχόλια για το χώρο και την πολιτική". Συμμετείχε με άρθρα του στους συλλογικούς τόμους "Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη" στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2006, "Αthens-Absolute Realism" στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2002, " Ελλάδα της θάλασσας", "Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα", "Το ελληνικό τοπίο", "Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος - 17ος αιώνας", "Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας", "Σύγχρονα ελληνικά τοπία" κ.α.


Αριστέα Παπανικολάου - Κρίστενσεν (Εισηγητής)


Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου (Εισηγητής)

Η Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes, στη Σορβόννη και στην Ecole des Langues Orientales· εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1961-1975) και διετέλεσε καθηγήτρια της Ιστορίας των Λαών της Χερσονήσου του Αίμου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1975-1996). Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης. Έχει γράψει μελέτες και άρθρα σχετικά με τους θεσμούς και τη διπλωματική του Βυζαντίου και με την Ιστορία και τους θεσμούς των Βυζαντινών λαών κατά τους μέσους και νεώτερους χρόνους.

Άδωνις Κ. Κύρου (Εισηγητής)


Andrea Nanetti (Εισηγητής)


Frederic A. Cooper (Εισηγητής)

Ο Frederick A. Cooper εργάζεται στην Ελλάδα ως ιστορικός της αρχιτεκτονικής και αρχαιολόγος από το 1968. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Σπουδών Εγγύς Ανατολής καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα. Το διάστημα 1982-1985 υπήρξε καθηγητής στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (έδρα Mellon) στην Αθήνα.

Αλέξης Μάλλιαρης (Εισηγητής)


Sandra Origone (Εισηγητής)


Radivoj Radic (Εισηγητής)


David Braund (Εισηγητής)


Χάρις Καλλιγά

Χάρις Καλλιγά (Επιμέλεια)

Η Χάρις Καλλιγά κατάγεται από τη Σύμη και γεννήθηκε στο Κάιρο. Σπούδασε αρχιτεκτονική και, εδώ και 30 χρόνια, μαζί με τον Αλέξανδρο Καλλιγά αναστηλώνουν σπίτια στο Κάστρο της Μονεμβασίας. Για την εργασία τους τιμήθηκαν το 1980 με το μετάλλιο της Europa Nostra. Παράλληλα, η Χάρις Καλλιγά μελετά την ιστορία της Μονεμβασίας από την ίδρυσή της ώς τις μέρες μας, καθώς και την ιστορία και άλλων τόπων και μνημείων. Από τον Οκτώβριο του 1995 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Εκτός από τις δημοσιεύσεις που σχετίζονται με την αναστηλωτική και ιστορική δραστηριότητα, έχει εκδώσει άλλη μία συλλογή ποιημάτων, τη Μινώα Άκρα (Αθήνα, Λέσχη 1979) και ένα βιβλίο με ακουαρέλλες για τη Μονεμβασία, τη θάλασσα και τα χταπόδια (με τον Αλ. Γ. Καλλιγά), 8x8+8 (Μονεμβασία, 1991). Έχει κάνει δύο εκθέσεις ζωγραφικής, το 1993 (Αίθουσα Άνεμος, Κηφισιά) και 1995 (Πανεπιστήμιο του Πρίνστον).

Αλέξης Μάλλιαρης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
364
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.454 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση