Ξάνθη
zoom in

Η σφιχτή και θερμή συνεργασία του ΠΑΚΕΘΡΑ με τον Θωμά Εξάρχου αρχίζει ήδη και γίνεται συμβάν ..καθ’ έξιν και κατ’ εξακολούθησιν, έχοντας αμφότερα τα μέρη, με αγαλλίαση αλλά και βάσανο, παρασυρθεί από τη σπουδαιότητα των μεσαίων γεγονότων, τη μαγεία της παρελθούσης καθημερινότητας, τη γοητεία του φαινομενικά ασήμαντου. Η παρούσα ψηφιδωτή έκδοση κινείται στο γνώριμο χρονικό διάστημα των τελευταίων 100 ετών, ανασύροντας από ένα γκρίζο χώρο, στο φως, ψήγματα πληροφοριών, όψεις ανθρώπων, εικόνες κτιρίων.
Η προ ετών αρχική, αισιόδοξη, γραμμική αντίληψή μας, ότι δηλαδή γράφε-γράφε κάποτε θα γεμίσει ο χρόνος και θα αποκατασταθεί κάποια συνέχεια στα τοπικά της Ξάνθης πράγματα, έχει υποχωρήσει άτακτα εμπρός στο δέος της εκ του σύνεγγυς επαφής με το ‘ιστορικό υλικό’, όπως κι αν αυτό οριστεί.
Ήδη έχουμε την αίσθηση ότι η αλληλουχία των χρόνων, που επιχειρούμε να προσεγγίσουμε,
μοιάζει με δεκάδες, εκατοντάδες γιγάντιες οθόνες υπαίθριων σινεμά στη σειρά, με ξέφτια να κρέμονται, με μπαλώματα και ιστούς από αράχνες, με ελάχιστα φωτισμένα σημεία, με μεγάλα κατεστραμμένα μέρη, με τη φθορά να κερδίζει καθημερινά έδαφος.
Άλλοι (κι εμείς μαζί τους), δουλεύουν πάνω στις οθόνες με μαλακά σφουγγαράκια, με βελόνα και κλωστή, κι άλλοι με φλογοβόλα και μπουλντόζες. Εκατοντάδες κτίσματα-αναφορές αφανίστηκαν από ανάγκη, συμφέρον, μεγαλοϊδεατισμό τοπικών αρχόντων, πελατειακή κομματική-κρατική αντίληψη, συνολική έλλειψη οράματος και κοινής λογικής. Χιλιάδες αρχεία θάφτηκαν σαν σκουπίδια ή δόθηκαν στη φωτιά, από άγνοια, αδιαφορία, φόβο, μισαλλοδοξία ή βία. Σπουδαίοι άνθρωποι έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους πολύτιμες παρακαταθήκες μνήμης, επειδή σφαλερά νομίζουμε ότι ‘η γιαγιά μας θα είναι πάντα εδώ.
Ευχόμαστε να πληθαίνουν στον τόπο μας οι άνθρωποι της βελόνας και της κλωστής και να δυναμώνει
το νοιάξιμο για τα παρελθόντα, άρα και για τα μέλλοντά μας, μιας και χωρίς να ξέρεις από πού έρχεσαι δεν μπορείς να δεις για που τραβάς.
Ξάνθη, Αύγουστος 2001
Το Δ.Σ. του ΠΑΚΕΘΡΑ

Θωμάς Π. Εξάρχου

Θωμάς Π. Εξάρχου (Συγγραφέας)

Ο Θωμάς Εξάρχου γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Ποντικάτες των Ιωαννίνων. Έρχεται στην Ξάνθη το 1927, τελειώνει την Α΄ τάξη του Δημοτικού και επιστρέφει στο χωριό του. Ξανάρχεται στην Ξάνθη το 1934 και από τότε διαμένει μόνιμα. Φοιτά στο γυμνάσιο της Ξάνθης (1934-1940). Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο εργάζεται ως υπάλληλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής εργάζεται αρχικά σαν καπνεργάτης και αργότερα χειρώναξ εργάτης υπαίθρου. Από τα αρχεία του Πρωτοδικείου Ξάνθης προκύπτει ότι τουλάχιστον 2143 Έλληνες της Ξάνθης μεταφέρθηκαν στην κατοχή ως όμηροι από τους Βούλγαρους σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Θωμάς Εξάρχου. Δημοτικός υπάλληλος το 1946 και στη συνέχεια με την επέκταση του Ι.Κ.Α στην Ξάνθη, το 1949, διορίζεται στο Ι.Κ.Α. ύστερα από διαγωνισμό. Υπηρέτησε στο στρατό επι 40 μήνες ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Μετέχει στο Δ.Σ. της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) ως μέλος ή ως πρόεδρος του Δ.Σ. για από επτά χρόνια σε μια γόνιμη περίοδο της Φ.Ε.Ξ. που σημαδευτηκε από την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης και την αγορά του αρχοντικού των κληρονόμων Δ. Κιουμουτζόγλου για λογαριασμό της Φ.Ε.Ξ. Μεσολαβεί μια απουσία έξι χρόνων από την Ξάνθη λόγω μετάθεσης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται το 1981 και το 1982 εκλέγεται δηματικός σύμβουλος. Το 1983 διορίζεται πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Την τελευταία δεκαετία δεκαετία μετέχει στα Δ.Σ. Κέντρων που ασχολούνται με την προστασία των ηλικιωμένων. (ΚΑΠΗ, Γηροκομείο). Έχει συγγράψει αριθμό άρθρων και αυτοτελών βιβλίων που εκδόθηκαν από το περιοδικό "Φοροτεχνική και Θρακική προσέγγιση" και βιβλίων που εκδόθηκαν από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Ξάνθης. Για την προσφορά του στα γράμματα και την ιστορία του Νομού Ξάνθης, τιμήθηκε από τη νομαρχία Ξάνθης με το βραβείο "Στέφανος Ιωαννίδης". Είναι έγγαμος έχει δύο κόρες και τρία εγγόνια
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Ξάνθη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
186
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.489 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση