Λαμία με τη γραφίδα των περιηγητών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαμία με τη γραφίδα των περιηγητών

1159-1940

Συλλογικό έργο

[. . .] Αλήθεια, ποια γνώση θα `χαμε σήμερα για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής, για την πληθυσμιακή σύνθεση, για τα είδη κατοικίας, ενδυμασίας, τρόπους λατρείας, καθημερινών δρώμενων, εθίμων και παραδόσεων, της οικονομίας, των θρύλων, δεισιδαιμονιών, προκαταλήψεων, ασθενειών και όλων εκείνων των ασχολιών και των ανθρωπίνων ενεργειών που διαδραματίστηκαν σε χρόνους και καιρούς αλαργινούς; Και ποια εικόνα θα `χαμε χωρίς τις τόσο περίτεχνες και λεπτομερέστατες γκραβούρες; Όλα τούτα τα χρωστάμε σ` αυτούς που ήταν ξελογιασμένοι με το άγνωστο, την πολυμάθεια, που `χαν τον κίνδυνο στο αίμα τους. Αλλά και στους άρπαγες, τους αχόρταγους, τους άπληστους. Μέσα από τα μάτια όλων αυτών που διαβήκαν τους λαμιώτικους ανηφορικούς λασπόδρομους, που ξάπλωσαν σε κάποιον αχυρώνα και φάγαν απ` τον τέτζερη τον γιομάτο κάρβουνα, μέσα από την οξυδέρκεια και τη γραφίδα όλων αυτών, θα ταξιδέψουμε σ` εκείνες τις αλλοτινές, απόμακρες εποχές. Θα περιηγηθούμε στην παρακαταθήκη τους και στην κληρονομιά τους. Στις σελίδες τις γεμάτες θησαυρό.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος γεννήθηκε στην Κλεπά της Ναυπακτίας και σχεδόν αμέσως ήρθε στο Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας και από εκεί στη Λαμία. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σπούδασε την Αγγλική γλώσσα παρακολουθώντας μαθήματα σε κολέγια των πόλεων του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής των εκπαιδευτηρίων "Δαβανέλλος", στη Λαμία. Ασχολείται με την ασπρόμαυρη φωτογραφία και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ό,τι έχει ακόμα απομείνει από τον τρόπο ζωής και της ενασχόλησης των ανθρώπων της πόλης και των χωριών μας, καθώς επίσης και όλα τα δρώμενα: κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά των τελευταίων τριάντα χρόνων. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στη Λαμία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κόρινθο, κ.λπ. και στο Παρίσι, στο Σαράγιεβο, στο Μπρίστολ, στο Μπαθ και αλλού, και έχει πάρει μέρος σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων. Μέσα από τη συγγραφική του ενασχόληση έχουν εκδοθεί τα πιο κάτω έργα: "Η παλιά Λαμία" (λεύκωμα σε συνεργασία), 1982, "Γύφτοι σοφοί και γύφτοι μάγοι", εκδ. Γνώση, 1987, "Λαμία, το χρονικό μιας πόλης", 1994, "Λαμία, με τη γραφίδα των περιηγητών", εκδ. Οιωνός Βιβλιοχώρος, 2005. Άρθρα και μελέτες έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό και τον περιοδικό τύπο. Ασχολείται επίσης με τη μετάφραση.

Γεώργιος Π. Σταυρόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Π. Σταυρόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία, όπου και υπηρετεί ως δάσκαλος. Ασχολείται με την έρευνα του παρελθόντος της γεννέτειράς του. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που αφορούν θέματα παιδαγωγικής και τοπικής ιστορίας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λαμία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
206
Διαστάσεις:
28x24
Βάρος:
1.388 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση