Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η θεματική των βυζαντινών κατόπτρων ηγεμόνος της πρώιμης και μέσης περιόδου 398-1085
(Συμβολή στην πολιτική θεωρία των βυζαντινών)

Offer
Τα "κάτοπτρα ηγεμόνος" συνιστούν την εναργέστερη έκφραση της πολιτικής θεωρίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ένα από τα αρτιότερα δείγματα της πολιτικής ρητορικής των Βυζαντινών. Οι Βυζαντινοί πολιτικοί στοχαστές αναζητούν τις αρετές που συνθέτουν την εικόνα του ιδανικού ηγεμόνος, πεπεισμένοι για την υπεροχή της μοναρχίας έναντι των υπολοίπων πολιτειακών επιλογών (ολιγαρχία, πολυαρχία) και αξιοποιώντας την παράδοση των κλασικών εκείνων κειμένων, τα οποία αποσκοπούσαν στη σκιαγράφηση του ιδανικού ηγεμόνος. Από την ιδεολογική αυτή αναζήτηση προκύπτει ένα νέο λογοτεχνικό είδος, το "κάτοπτρον ηγεμόνος", το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη συμβολή του βυζαντινού πνεύματος στην ιστορία των πολιτικών ιδεών.
Οι συγγραφείς των βυζαντινών "κατόπτρων ηγεμόνος", μακριά από κάθε εγκωμιαστική πρόθεση, δεν αποσκοπούν στην παρουσίαση των αρετών ενός συγκεκριμένου βασιλέως, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τους την πολιτική πραγματικότητα της εποχής τους, αναζητούν και αποπειρώνται να προβάλουν στον αποδέκτη του κειμένου τους τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τον ιδεατό μονάρχη, δηλ. τον βασιλέα.
Στην παρούσα πραγματεία αναδεικνύονται οι θεματικοί άξονες των βυζαντινών "κατόπτρων ηγεμόνος" της πρώιμης και μέσης περιόδου. Ειδικότερα, επισημαίνονται και αναλύονται οι συγκλίσεις και ερμηνεύονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης των συγκεκριμένων κειμένων με την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, στην οποία ανήκουν, καθώς και με τις υπόλοιπες εκφράσεις της πολιτικής θεωρίας της αυτοκρατορίας. Τέλος, εξάγονται γενικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του γραμματειακού αυτού είδους κατά την πρώιμη και μέση βυζαντινή περίοδο.

24χ17 εκ., 327 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-333-437-8
ISBN (10ψήφιο): 960-333-437-5
Βάρος: 0.592 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
22.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.94
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παΐδας, Κωνσταντίνος Δ. Σ.
Ο Κωνσταντίνος Παΐδας γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε ελληνική φιλολογία (Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία) στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει συνεργαστεί με έγκυρα επιστημονικά περιοδικά (Σύμμεικτα, Βυζαντιακά, Βυζαντινά, Εκπαίδευση και Επιστήμη, Ελληνικά, Νέα Εστία, Μολυβδο-κονδυλο-πελεκητής, Παρνασσός) και έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στη βυζαντινή ιστοριογραφία και χρονογραφία, στη βυζαντινή ρητορική, στην πολιτική θεωρία των Βυζαντινών, στο βυζαντινό δίκαιο, στη δημώδη βυζαντινή λογοτεχνία και στη νεοελληνική λογοτεχνία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επιτροπής της Association Internationale des Etudes Byzantines. Κατά το παρελθόν έχει διδάξει Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι Λέκτορας της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.