Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σχέδιο Ανάν
(Οι κληρονομιές του παρελθόντος και οι προοπτικές του μέλλοντος)
Συγγραφέας:   Άγγελος Μ. Συρίγος


Offer
Το Σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να θεωρηθεί περιπτωσιακή αντιμετώπιση ενός χρόνιου περιφερειακού προβλήματος. Παρά την καταψήφισή του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, δεν θα εγκαταλειφθεί εύκολα από τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες το συνέθεσαν. Επομένως, επιβάλλεται η γνώση του αλλά και η γνώση των τυχόν ομοιοτήτων και παρεκκλίσεων που παρουσιάζει σε σχέση με τη διεθνή πρακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με αυτά τα δεδομένα στο παρόν βιβλίο εξετάζονται:
-η στρατηγική και οι θέσεις της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό μετά το 1974 και οι προτάσεις για επίλυση μεταξύ 1975-2002.
-η προσπάθεια δημιουργίας, διά του Σχεδίου Ανάν, ενός προτύπου για τη διακυβέρνηση πολυεθνοτικών κοινωνιών που εξέρχονται από κρίσεις.
-οι βασικές παράμετροι του Σχεδίου Ανάν, με κριτήριο αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση· ειδικότερα εξετάζονται οι συνθήκες εγγυήσεως, οι βρετανικές βάσεις, οι έποικοι, οι περιουσίες, η αποστρατιωτικοποίηση και ο ρόλος του Δικαστηρίου στο πολιτειακό σύστημα.
-οι πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί το όποιο σχέδιο επιλύσεως του Κυπριακού και γίνεται σύγκριση με την περίοδο 1960-63, κατά την οποία οι δύο κοινότητες λειτούργησαν σε ενιαίο κράτος.
-η διαδοχή-συνέχεια του κράτους και η λεγόμενη "ταϊβανοποίηση" των κατεχομένων.
-ο τρόπος που το Κυπριακό τίθεται ως ιστορική συνέχεια μέσα σε ένα παγκόσιο σύστημα που αλλάζει και ο βαθμός που ανταποκρίνεται το Σχέδιο Ανάν σε κάτι τέτοιο.
-τα όρια και οι λύσεις που έχει θεωρητικώς αλλά και πρακτικώς ο ελληνισμός στη διάθεσή του για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

24χ17 εκ., 561 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρητικές Επιστήμες: Ιστορία
Ονομασία υποσειράς: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 320.564 5 (Πολιτική - Κύπρος)
Άλλα πρόσωπα: Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Υπεύθυνος Υποσειράς)
ISBN: 978-960-16-1757-2
ISBN (10ψήφιο): 960-16-1757-4
Βάρος: 1.011 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
33.47
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.09
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Άγγελος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ της Αγγλίας. Το 2002 εκλέχτηκε λέκτορας διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Εργάστηκε ως Research Fellow στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1993-94), διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (1999-2003) και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2000-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999- ). Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.