Η Συμφωνία της Βάρκιζας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Συμφωνία της Βάρκιζας

Το παρασκήνιο· τα ντοκουμέντα· το χρονικό μέρα-μέρα· αποκαλυπτικές συνεντεύξεις· τι σημαίνει η "Βάρκιζα" 50 χρόνια μετά;

Συλλογικό έργο

Πριν από μισό αιώνα ακριβώς, υπογράφτηκε, λίγο έξω από την Αθήνα, μια ιστορική συμφωνία -η "Συμφωνία της Βάρκιζας"- ύστερα από δεκαήμερες διαπραγματεύσεις των "αντιπάλων του Δεκέμβρη" (2-10.2.1945).

Είναι μια συμφωνία:
- επίλογος της "Μάχης της Αθήνας", που κράτησε 33 μέρες και έβαψε στο αίμα την μόλις απελευθερωμένη πρωτεύουσα, προτού τελειώσει ο πόλεμος, προτού καν απελευθερωθεί όλη η χώρα
- προοίμιο του "μεγάλου εμφύλιου", ο οποίος ακολούθησε (1946-49) και των διώξεων της Αριστεράς που κράτησαν για πολλά, πολλά χρόνια.

Η "Συμφωνία της Βάρκιζας" είναι ένας σταθμός-κλειδί στην ολοκλήρωση των σχεδίων του Τσώρτσιλ για "απόκτηση" της Ελλάδας μετά τη λήξη του πολέμου. [...]

Ακριβώς γι` αυτό πρέπει να ξέρουμε τι ήταν η Βάρκιζα -και το βιβλίο τούτο προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία: έχει συγκεντρωθεί όλο το υλικό γύρω από τη συμφωνία, τα όσα προηγήθηκαν, τα όσα ακολούθησαν σε σχέση μ` αυτή:

- Ένα πλήρες ρεπορτάζ από τις δεκαήμερες διαπραγματεύσεις -και το παρασκήνιο, όπως είχε τότε καταγραφεί...
- Συνεντεύξεις με τον Μήτσο Παρτσαλίδη (που μετείχε ως γραμματέας του ΕΑΜ στις διαπραγματεύσεις), τον καθηγητή Ι. Γεωργάκη (ο οποίος επίσης μετείχε, εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό), και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που δεν μετείχε στη Βάρκιζα, μετείχε όμως στις συνομιλίες με τον Τσώρτσιλ και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σ` όλη εκείνη τη μετακατοχική περίοδο. Επίσης τις θέσεις του ΚΚΕ από τότε μέχρι σήμερα και τη -φυσικά μεταγενέστερη- άποψη του ΚΚΕ εσ. (Μπάμπης Δρακόπουλος).
- Τα πλήρη κείμενα της συμφωνίας
- Τα όσα περί Ελλάδος συζητήθηκαν στη Γιάλτα (οι συνομιλίες της Βάρκιζας συνέπεσαν χρονικά με τη συνάντηση Τσώρτσιλ- Στάλιν- Τρούμαν στη Γιάλτα, όπου οι "τρεις μεγάλοι" μοίρασαν τον κόσμο, με βάση τα όσα είχα ήδη συμφωνήσει στην Τεχεράνη, 28.11 - 1.12.1943, και ολοκλήρωσαν λίγους μήνες αργότερα στο Πότσδαμ, 17.7 - 2.8.1945).
- Στο "Παράρτημα", τέλος, υπάρχουν τα πλήρη πρακτικά της διήμερης σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία και παρουσία (την πρώτη μέρα) του Άγγλου πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ (26-27.12.1944), για να τερματισθεί η "Μάχη της Αθήνας".

(από το σημείωμα του εκδότη)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Βενάρδος

Παναγιώτης Βενάρδος (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Βενάρδος είναι δημοσιογράφος και εργάστηκε πολλά χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στη δημόσια τηλεόραση, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει κάνει πολυάριθμα ρεπορτάζ, έρευνες, εκπομπές και ντοκιμαντέρ, με ιδιαίτερη επίδοση στα κοινωνικοπολιτικά και τα ιστορικά θέματα. Πιο πρόσφατη δουλειά του είναι η σειρά εκπομπών με τίτλο "Από που κρατά η σκούφια μας" για την ΕΤ1. Βασική πηγή του συγγραφικού έργου του είναι η δημοσιογραφική εμπειρία του, καρπός της οποίας είναι και το ιστορικό μυθιστόρημα "Το Φλογόδεντρο". Από την ίδια δεξαμενή έχει αντλήσει στοιχεία και για το θεατρικό δίπτυχο "Ζωή και τηλεόραση!", με το οποίο επιχειρεί μια ανατομία του πώς η ΤV χρησιμοποιεί τους ανθρώπους και αντίστροφα, πώς την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Γεννημένος το 1941 στην Αθήνα ο συγγραφέας, με τη θεματογραφία του αναζητεί τις χαμένες γέφυρες ανάμεσα στο καταφρονεμένο χθες και στο αλαζονικό σήμερα της λεγόμενης "εικονικής πραγματικότητας".

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
232
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.199 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση