Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις
(Παιδαγωγικά εργαλεία)
Συγγραφέας:   Louise Derman - Sparks


Καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις
Γιατί;
"Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά ήσυχα; Τα παιδιά δεν ξέρουν τίποτε για τις προκαταλήψεις ή τα στερεότυπα. Δεν προσέχουν το χρώμα των ανθρώπων. Εάν τα αφήσουμε μόνα τους να παίζουν μεταξύ τους, τότε όλα πάνε μια χαρά".

Αυτό ισχυρίζονται πολλοί γονείς και παιδαγωγοί που ασχολούνται με την προσχολική ηλικία. Πολλοί ενήλικοι υποθέτουν ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονται από τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία.
Ωστόσο όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν την ταυτότητά τους και τη στάση τους απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις, μας κάνουν να αμφισβητούμε την παραπάνω καθησυχαστική θέση.


[...] Επειδή δυστυχώς τα παιδιά βομβαρδίζονται με μεροληπτικά και στερεοτυπικά μηνύματα από το περιβάλλον (οικογενειακό, κοινωνικό, ΜΜΕ), δεν αρκεί απλώς και μόνο να καθιερωθεί μέσα στο σπίτι ή στην τάξη ένα κλίμα ισοτιμίας και πολυφωνίας που θα καλλιεργεί το σεβασμό του "άλλου". Είναι απαραίτητο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν συγκεκριμένες στρατηγικές που θα έχουν στόχο την καταπολέμηση των ήδη υιοθετημένων από το παιδί προκαταλήψεων, οι οποίες είτε το βάζουν στη θέση του θύματος είτε σε αυτήν του θύτη.
Το βιβλίο αυτό περιγράφει μια σειρά στρατηγικών και πολύ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, εξηγώντας κάθε φορά πού πρέπει να εστιάσουν την προσοχή του οι ενήλικοι. Μέσα από απτά παραδείγματα συγγραφέας εξηγεί σαφέστατα τη διαφορά της προσέγγισης για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων από την πολυπολιτισμική προσέγγιση που θεωρείται ως "τουριστική" αντιμετώπιση του ζητήματος του σεβασμού της ποικιλομορφίας αφού εστιάζει σε εξωτικές πλευρές των πολιτισμών (γιορτές, μαγειρική) συγκαλύπτοντας και αναπαράγοντας τις άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των πολιτισμών. Επίσης στο βιβλίο γίνεται πολύ ξεκάθαρη η διαφοροποίηση σε σχέση με τη διαπολιτισμική προσέγγιση η οποία περιορίζεται σε θέματα πολιτισμικών διαφορών. [...]

(από τον πρόλογο, Αναστασία Χατζηστεφάνου - Βαφέα)


Σημείωση: Χρημοταδότηση: Bernard van Leer Foundation. Πρόλογος: Αναστασία Χατζηστεφάνου - Βαφέα, συντονίστρια έκδοσης.

30χ21 εκ., 215 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 305.8 (Ρατσισμός), 361.1 (Κοινωνικά προβλήματα)
Άλλα πρόσωπα: Αναστασία Χουντουμάδη (Μεταφραστής) , Αναστασία Χουντουμάδη (Επιμελητής) , Ευγενία Μόρφη (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-87546-2-1
ISBN (10ψήφιο): 960-87546-2-3
Βάρος: 0.707 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
12.23
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.88
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Derman - Sparks, Louise
Η Louise Derman - Sparks διδάσκει στο Pacifi Oaks College και επί 35 χρόνια ασχολείται με το θέμα του σεβασμού της διαφοράς, της ισότητας των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης ως νηπιαγωγός, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ως ερευνήτρια, ως γονιός και ως ακτιβίστρια. Ασχολείται με την επίδραση του κοινωνικο-πολιτικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του ανθρώπου καθώς και με την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στο ζήτημα της καταπολέμησης των προκαταλήψεων. Δίνει ομιλίες, συντονίζει εργαστήρια και προσφέρει συμβουλευτική σχετικά με την καταπολέμηση των προκαταλήψεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.