Μνημόνιο για τη φτώχεια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μνημόνιο για τη φτώχεια

Alexis de Tocqueville

12.00€ -27% 8.76€

Φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Α. ντε Τοκβίλ (1805-1859) ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους πολιτικούς στοχαστές του 19ου αιώνα.
Το "Μνημόνιο για τη φτώχεια" του Τοκβίλ είναι από τις οξυδερκέστερες αναλύσεις για την κατάσταση της εργατικής τάξης της εποχής, αλλά και περιγράφει επίσης, με ακρίβεια τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της αριστοκρατίας της εποχής της φεουδαρχίας και της τάξης βιομηχάνων, αυτής της νέου τύπου αριστοκρατίας της βιομηχανικής εποχής.
Σε αντίθεση με τους φιλελεύθερους οικονομολόγους της εποχής του, ο Τοκβίλ επικρίνει τον αυξανόμενο καταμερισμό της εργασίας, γιατί αποστερεί από τους εργαζομένους την ανθρωπιά τους και τάσσεται υπέρ της επέκτασης του θεσμού της μικροϊδιοκτησίας ως του πλέον αποτελεσματικού μέσου για την καταπολέμηση της φτώχειας. Κατά τον Τοκβίλ οι όποιες ταξικές ανισότητες και τα προβλήματα που αυτές γεννούν θα αποδειχτούν στο διάβα της ιστορίας λιγότερο σημαντικές και λιγότερο ισχυρές από την εξίσωση των συνθηκών που επιφέρει η σχεδόν ακαταμάχητη έλευση της δημοκρατίας.

Alexis de Tocqueville

Alexis de Tocqueville (Συγγραφέας)

Γάλλος ιστορικός και πολιτικός, ο Alexis de Tocqueville γεννήθηκε στο Παρίσι το 1805 και πέθανε στις Κάννες το 1859. Μέλος του Δικαστικού Σώματος, στα χρόνια της Παλινόρθωσης της Μοναρχίας, επιφορτίστηκε από την κυβέρνηση με τη μελέτη του σωφρονιστικού συστήματος των ΗΠΑ. Το ταξίδι του στις ΗΠΑ κατέληξε στη συγγραφή του μνημειώδους έργου του "De la democratie en Amerique" (1835-1840) [στα ελληνικά: "Η δημοκρατία στην Αμερική", μτφρ.: Μπάμπης Λυκούδης. εισ.: Γιώργος Μανιάτης, εκδόσεις Στοχαστής]. Το έργο αυτό εξακολουθεί να θεωρείται, και μάλιστα στην Αμερική, η πλέον διεισδυτική και προφητική ανάλυση του αμερικανικού πολιτισμού. Ακαδημαϊκός (1841), βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών (1849), αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή το 1851, μετά το πραξικόπημα του Λουδοβίκου Βοναπάρτη, και αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή ιστορικών μελετών με αποκορύφωμα το άλλο περίφημο έργο του "L΄ ancien regime et la revolution (1856). Πεπεισμένος ότι η δημοκρατική ιδέα, δηλαδή η ισότητα, αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός που σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της αριστοκρατίας από την οποία ο ίδιος προερχόταν, ο Τοκβίλ προσπάθησε να βρει τους τρόπους με τους οποίους η ελευθερία θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη δημοκρατία. Για τον Τοκβίλ, από τη δημοκρατία μπορεί να προκύψει ένας φοβερός κίνδυνος· είναι δυνατόν, στο όνομα της λαϊκής βούλησης, το Κράτος να συντρίψει κάθε ελευθερία. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος δεσποτισμού της πλειοψηφίας εις βάρος των μειοψηφιών απαιτούνται μέτρα ταυτοχρόνως πολιτικά (αποκέντρωση, ελευθερία του Τύπου, ενίσχυση των τοπικών ελευθεριών), κοινωνικά (ανάπτυξη των σωματείων) και νομικά (ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας). Η επιχειρηματολογία του Τοκβίλ, η οποία στηρίζεται στη μελέτη των ιστορικών γεγονότων, ακολουθεί μια μέθοδο που θυμίζει τον Μοντεσκιέ, με τον οποίο ο Τοκβίλ συγγενεύει χάρη στην αυστηρά επιστημονική λογική του αλλά και στο λιτό και σαφές ύφος του. (Λεξικό "Le Petit Robert")
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελίζα Παπαδάκη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
124
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση