Η πτύχωση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πτύχωση

Ο Λάιμπνιτς και το μπαρόκ

Gilles Deleuze

18.41€ -10% 16.57€

Στην Πτύχωση, ο Ζυλ Ντελέζ υποστηρίζει ότι τα έργα του Λάιμπνιτς αποτελούν τη βάση της φιλοσοφίας του Μπαρόκ, καθώς και των θεωριών που αναλύουν τη σύγχρονη τέχνη και επιστήμη. Η έννοια της μονάδας, ένα μοντέλο έκφρασης της σύγχρονης αισθητικής, αντιμετωπίζεται ως πτύχωση του χώρου, της κίνησης και του χρόνου. Επίσης, ο κόσμος ερμηνεύεται σαν ένα `σώμα` από άπειρες πτυχώσεις και επιφάνειες, οι οποίες συστρέφονται και διαπλέκονται διαμέσου του συμπιεσμένου χρόνου και χώρου.
Ο Ντελέζ υποστηρίζει ότι ο Λάιμπνιτς, εκτός των άλλων, υπήρξε ο πρόδρομος των σύγχρονων απόψεων περί συμβάντος και ιστορίας, ως πολυεπίπεδων συνδυασμών σημείων εν κινήσει, καθώς και της θεωρίας ότι το `σύγχρονο` υποκείμενο βρίσκεται διαρκώς εν τω γίγνεσθαι. Για να ανακαλύψει κανείς ένα μοντέρνο νεο-Μπαρόκ, αρκεί να παρακολουθήσει την ιστορία της άπειρης πτύχωσης σε όλες τις τέχνες: `πτύχωση κατά πτύχωση`, με την ποίηση του Mαλλαρμέ και το μυθιστόρημα του Προυστ, αλλά και το έργο του Mισσό, τη μουσική του Mπουλέζ και τη ζωγραφική του Hantai. Αυτός ο νεολαϊμπνιτσιανισμός δεν έχει πάψει να εμπνέει τη φιλοσοφία.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (Συγγραφέας)

Ο γάλλος φιλόσοφος Gilles Deleuze γεννήθηκε το 1925 στο Παρίσι. Δίδαξε φιλοσοφία σε λύκεια (Amiens, Ορλεάνη, Παρίσι) και στα πανεπιστήμια της Σορβόννης (1957-1960), της Λυών (1964-1969) και της Βενσέν (1969-1987). Κατά το διάστημα 1960-1964 διετέλεσε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Κυριότερα έργα του: "Difference et repetition" (1968)· "Ο Σπινόζα και το πρόβλημα της έκφρασης" (1969)· "Logique du sens" (1969)· "Ο Αντι-Οιδίπους" (1972, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Mille Plateaux" (1980, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Le pli-Leibniz et le baroque" (1988)·"Qu΄est-ce que la philosophie?" (1992, σε συνεργασία με τον Felix Guattari). Το 1992 επιδεινώνεται σοβαρά η πνευμονική πάθηση από την οποία έπασχε ήδη από το 1968. Στις 4 Νοεμβρίου του 1995 ο Deleuze αυτοκτονεί. Ένα γαλλικό περιοδικό έδωσε τον εξής σύντομο χαρακτηρισμό του Deleuze, που φαίνεται να υιοθέτησε και ο ίδιος: "Ταξίδεψε λίγο, δεν προσχώρησε ποτέ στο κομμουνιστικό κόμμα, δεν υπήρξε ποτέ φαινομενολόγος ούτε χαϊντεγκεριανός, δεν παραιτήθηκε από τον Μαρξ, ούτε απαρνήθηκε τον Μάη του ΄68".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ηλιάδης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.429 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση