Ο πολιτικός λόγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο πολιτικός λόγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης

15.98€ -10% 14.38€
Η μελέτη του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή χωρίς τη μελέτη του πολιτικού του λόγου οπωσδήποτε δε θα ήταν ολοκληρωμένη. Για την κατανόηση του ηγέτη και της εποχής του είναι απαραίτητη η παράλληλη εξέταση λόγων και έργων, πριν και μετά τη μεταπολίτευση. Οι λόγοι του Καραμανλή, όπως και τα έργα του, αποτελούν μνημεία για την ιστορική πορεία της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, για τον αγώνα για ευημερία και δημοκρατία, για την αναμόρφωση της Ευρώπης. Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να αποτυπώσει σε αδρές γραμμές την πολιτική σκέψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολιτικού του λόγου, προσφέροντας μία σύντομη, αλλά διεισδυτική ματιά στο έργο του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Στη νέα αυτή έκδοση, εκτός από τις επιγραμματικές φράσεις του Κ. Καραμανλή (Μέρος Πρώτο) έχουν συμπεριληφθεί νέα κείμενα από πολιτικές ομιλίες (Μέρος Δεύτερο) και κρίσεις που εξέφρασαν προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας (Μέρος Τρίτο). Το βιβλίο στοχεύει να βοηθήσει τον ειδικό μελετητή της ιστορίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη να αποκωδικοποιήσει την πολιτική φιλοσοφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαβάζοντας Καραμανλή σε "ευθύ λόγο".

Ελευθέριος Καρτάκης (Επιμέλεια)


Βασίλης Π. Παπαθανασόπουλος

Βασίλης Π. Παπαθανασόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Π. Παπαθανασόπουλος εισήλθε στη δημοσιογραφία το 1958, αρχικά στην Καθημερινή και κατόπιν στο Βήμα και στον Ελεύθερο Τύπο, ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της διεθνούς δημοσιογραφικής ενώσεως Sigma Delta Chi. Μετά την αποφοίτησή του από τη δημοσιογραφική σχολή του αμερικανικού πανεπιστημίου της Iνδιάνας εργάστηκε ως ανταποκριτής και παράλληλα συνεργάτης του τηλεοπτικού-ραδιοφωνικού συγκροτήματος WTIC των ΗΠΑ. Το 1966 οργάνωσε και εγκαινίασε τις ειδησεογραφικές μεταδόσεις της τηλεόρασης του τότε ΕΙΡΤ («Ηχώ των Γεγονότων»), πραγματοποιώντας και την πρώτη εμφάνιση δημοσιογράφου-σχολιαστή στην ελληνική τηλεόραση. Με τη μεταπολίτευση το 1974 ανέλαβε διευθυντής τηλεοπτικών ενημερωτικών προγραμμάτων και δελτίου ειδήσεων και αργότερα τη γενική διεύθυνση της ΕΤ2. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και διατήρησε την ιδιότητα του συμβούλου Τύπου του τέως προέδρου και μετά την 9η Μαρτίου 1985, στο διάστημα της μη ασκήσεως καθηκόντων αρχηγού κράτους από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επανήλθε στο Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας το 1990, κατά τη δεύτερη θητεία του αειμνήστου προέδρου, και παρέμεινε στη θέση του μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του. Διακρίσεις: Ταξιάρχες Αυστρίας, Ισπανίας, Αιγύπτου. Τιμητική διάκριση Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας Α. Μπότση.

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Φράιμπουργκ της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στο Δίκαιο των εταιρειών. Το 1960 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Έκτοτε επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1963, 1964 με την ΕΡΕ και 1974, 1977, 1981, 1985, Ιούνιο 1989, Οκτώβριο 1989, 1990, 1993, 1996, 2000 με τη Νέα Δημοκρατία). Κατά το χρονικό διάστημα 1961-1967 διετέλεσε γραμματέας προεδρείου και κοσμήτωρ της Βουλής, γραμματέας της Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος, μόνιμο μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνδέσεως Ελλάδας - ΕΟΚ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και φυλακίστηκε. Από το 1974 έως σήμερα χρημάτισε υφυπουργός Εσωτερικών, υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εμπορίου (δύο φορές), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργός Εθνικής Άμυνας (δύο φορές), υπουργός Δικαιοσύνης. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η θητεία του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1985-1996), ενώ έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Ιανουάριο του 1998 είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Στις εκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής και είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, καθώς και με άλλα ανώτερα παράσημα διαφόρων κρατών, και έχει γράψει πολλές νομικές και πολιτικές μελέτες. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Λαναρά και έχει τρεις γιους και μια κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
319
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.487 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση