Κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία

Μια μαρξιστική ανάλυση των σταλινικών καθεστώτων

Tony Cliff

Στο πρώτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας δέσποζε ένα πανό με το σύνθημα `Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά μόνο με σοσιαλισμό`.
- Πως θα είναι όμως ο σοσιαλισμός;
- Μπορεί το όραμα μιας κοινωνίας με δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, μιας κοινωνίας χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους, ρατσισμό, καταπίεση να ταυτίζεται με καθεστώτα όπως αυτά που υπήρξαν στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη;
Το βιβλίο του Τόνι Κλιφ αποτελεί μια κλασσική μαρξιστική ανάλυση αυτών των καθεστώτων. Ο Κλιφ, στηριγμένος στις αρχές του Τρότσκι, αλλά και την εμπειρία των εξελίξεων που ακολούθησαν στο τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, διαμόρφωσε το 1947 τη θεωρία του κρατικού καπιταλισμού. Εξετάζει λεπτομερειακά και σε βάθος όλες τις πτυχές της Ρωσίας τη δεκαετία του 1930 και αποδεικνύει ότι το σταλινικό καθεστώς βασίζονταν στην ύπαρξη μιας εκμεταλλευτικής άρχουσας τάξης που ανέτρεψε όλες τις κατακτήσεις της εργατικής επανάστασης του 1917. Χαράζει έτσι την πιο καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη σοσιαλιστική επανάσταση του Οκτώβρη και τα εγκλήματα του Στάλιν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ανδρέας Μιαούλης (Μεταφραστής)


Άγγελος Καλοδούκας (Μεταφραστής)


Βίλλυ Φωτοπούλου (Μεταφραστής)


Tony Cliff

Tony Cliff (Συγγραφέας)

Ο Τόνι Κλιφ (1917-2000) υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Socialist Workers Party στην Βρετανία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στηριγμένος στην ανάλυση του Λ. Τρότσκι για τον σταλινισμό, διατύπωσε τη θεωρία του κρατικού καπιταλισμού για τα σταλινικά καθεστώτα. Μέχρι το θάνατό του είχε ενεργή πολιτική δράση και έμεινε αφοσιωμένος αγωνιστής στην πόλη για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Έγραψε πολλά βιβλία, ανάμεσα τους και τις πολιτικές βιογραφίες της Ρόζας Λούξεμπουργκ (1958), του Λένιν (1974) και του Τρότσκι (1989). Κορυφαίο έργο του είναι ο "Κρατικός Καπιταλισμός στη Ρωσία".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
322
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.392 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση