Τουριστική οικονομική
zoom in
Στη σύγχρονη διεθνοποιημένη κοινωνία, το τουριστικό προϊόν απευθύνεται σε μια διαρκώς διευρυνόμενη και άκρως ανταγωνιστική αγορά. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι αυτό, στην όποια μορφή του, θα πρέπει ολοένα να εμπλουτίζεται και να διαφοροποιείται ποσοτικά και ποιοτικά, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου τουρίστα-καταναλωτή. Το γνωστικό αντικείμενο της τουριστικής οικονομικής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή, για την επιτυχία της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την απρόσκοπτη τουριστική ανάπτυξη. Σκοπός του συγγράμματος αυτού είναι η κατανόηση του θεωρητικού πλαισιού της τουριστικής οικονομικής από τη μικροοικονομική και μακροοικονομική σκοπιά των θεμάτων που σχετίζονται με την τουριστική ζήτηση και την πρόβλεψή της. Ειδικότερα, ασχολείται με τους επιμέρους παράγοντες που τη διαμορφώνουν (ανάγκες, κίνητρα, καταναλωτικά πρότυπα, διαδικασίες λήψης τουριστικών αποφάσεων, κλπ.), με την παραγωγή, το κόστος του τουρισμού και με την προσφορά του τουριστικού προϊόντος, καθώς και με τις κυριότερες μορφές τουριστικών αγορών και την ισορροπία τους, μέσα στις οποίες λειτουργούν οι τουριστικές μονάδες στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, εξετάζεται ένα ειδικό θέμα της τουριστικής οικονομικής, ο Δορυφορικός Λογαριασμός Τουρισμού, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει για την εκτίμηση της ποιοτικής και ποσοτικής διάστασης της τουριστικής δραστηριότητας.

Πάρις Τσάρτας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Πάρις Τσάρτας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης σε δύο μεταπτυχιακά τμήματα με ειδίκευση στον τουρισμό (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και έρευνες σχετικές με τον τουρισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του τουρισμού, στις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στα χαρακτηριστικά της τουριστικής απασχόλησης, στην κοινωνιολογία του τουρισμού.

Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος

Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος είναι καθηγητής της Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε επιστημονικός ερευνητής στο Κ.Ε.Π.Ε., και καθηγητής στο Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης υπήρξε καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διευθυντής του Μ.Π.Σ. (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών), "Σχεδιασμός Διοίκησης και Πολιτική του Τουρισμού" του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο. Είναι ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Μ.Π.Σ., "Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συνεργαστεί με εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και συνδικαλιστούς φορείς. Η αρθρογραφία και τα βιβλία που έχει εκδώσει άπτονται όλων των χώρων της προβληματικής του διεθνούς και του ελληνικού τουρισμού.

Δημήτρης Γ. Λαγός (Συγγραφέας)

Ο Δρ. Δημήτρης Γ. Λαγός είναι καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Σχεδιασμός, Πολιτική και Διοίκηση Τουρισμού". Είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Σ.Ε.Δ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2010-2014). Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων σχετικά με τον τουρισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
441
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.749 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση