Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Βρετανία και το ευρωπαϊκό ζήτημα 1961-2000
(Ο εθνικισμός του Εργατικού Κόμματος)
Συγγραφέας:   Αντώνης Καρβούνης


Η Βρετανία και το ευρωπαϊκό ζήτημα 1961-2000
Με την πρόσφατη ανακοίνωση της πρόθεσης της βρετανικής κυβέρνησης των Εργατικών να αναβάλλει το δημοψήφισμα για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνθήκης, απόρροια των αρνητικών αποτελεσμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία και της πρόδηλης αρνητικής προδιάθεσης του βρετανικού λαού προς αυτό, το ανά χείρας βιβλίο διερευνά ουσιώδη ζητήματα που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πολιτική του Εργατικού Κόμματος στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου και, ιδιαίτερα, τα θέματα που αφορούν στην εθνική ταυτότητα των Βρετανών, τα οποία φαίνεται να προσδιορίζουν καταλυτικά τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, ορίζοντας εννοιολογικά, μέσω από μια κριτική επισκόπηση των θεωριών του εθνικισμού, την εθνική ταυτότητα ως μια δυναμική διαδικασία προσδιορισμένη μέσα από τον αποκλεισμό ομάδων που θεωρούνται ότι δεν ανήκουν στο εθνικό πλαίσιο, η παρούσα μελέτη εξετάζει, καταρχάς, τα επιμέρους στοιχεία της βρετανικής ταυτότητας (το χώρο, την κουλτούρα και το χρόνο του έθνους) όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τις συζητήσεις επί του ερυωπαϊκού ζητήματος στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Παράλληλα, αναδεικνύει τους σημαίνοντες "άλλους" ως βασική συνιστώσα του εθνικού εαυτού, η οποία οροθετεί το κατώφλι της ανοχής της εθνικής κοινότητας απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητεί την εθνική ουσία, τις αξίες, τις παραδόσεις και της μνήμες του λαού. Τέλος, επιχειρεί μια συνθετική προσέγγιση των στοιχείων της εθνικής κοινότητας, σκιαγραφώντας την εξέλιξη και το μέλλον της Βρετανικότητας στο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

24χ17 εκ., 514 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη), 320.41 (Πολιτική - Βρετανία)
ISBN: 978-960-369-084-9
ISBN (10ψήφιο): 960-369-084-8
Βάρος: 0.96 κιλά
Εκδότης: Φιλίστωρ
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
35.67
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καρβούνης, Αντώνης
O Αντώνης Καρβούνης γεννήθηκε το Μάιο του 1972 στον Πειραιά και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne (Μεγάλη Βρετανία), όπου υποστήριξε το 2002 τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο "An Analysis of the Labour Partyʼs Discourse on Europe, 1961-2000: A Matter of National Identity". Το 2003 αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί ως ελεύθερος ρεπόρτερ (πειραϊκό ρεπορτάζ) στην εφημερίδα "Τα Νέα" την περίοδο 1990-1992, ενώ διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα "Εξουσία" σχολιάζοντας θέματα της βρετανικής πολιτικής ζωής την περίοδο 2000-2001. Από το Νοέμβριο του 2003 εργάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Διεύθυνση "Οργάνωση και Λειτουργία των Ο.Τ.Α.", ενώ παράλληλα διδάσκει δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες σε ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα και το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Αγγλία στα περιοδικά "Political Ideologies", "Νέα Κοινωνιολογία", "Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης", "Επιστήμη και Κοινωνία", "Επιθεώρηση Αποκέντρωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης", "Οικονομικός Ταχυδρόμος".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.