Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η τελευταία ελληνική προεδρία
(Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι τέσσερις ελληνικές προεδρίες της Ε.Ε. )

Offer
"Όπως αξιόλογοι ηγέτες, έτσι και αξιόλογες Προεδρίες αναδεικνύονται μέσα από κρίσεις. Δεν ήταν μόνο η ικανότητα εκτίμησης των αντικειμενικών περιορισμών και δυνατοτήτων που συνέβαλε στην επιτυχή επίδειξη πραγματισμού και αποτελεσματικής γεφύρωσης των ενδοευρωπαϊκών διαφορών από την ελληνική Προεδρία. Ούτε ήταν μόνο η συσσώρευση πολιτικοδιοικητικής εμπειρίας, αποτέλεσμα μακρότατης πλέον εξοικείωσης με τα κοινοτικά ήθη και πρακτικές. Ήταν επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά, σε σύγκριση με τις τρεις προηγούμενες, η ελληνική Προεδρία και η Ελλάδα βρισκόταν πραγματικά στον κανόνα (και όχι στο περιθώριο ή στην αμφισβήτηση ή στις παρυφές) της ευρωπαϊκής ιδεολογικής, πολιτικής και θεσμικής πραγματικότητας. Αρκεί να συγκρίνει κανείς με το 1983, όταν η ελληνική κυβέρνηση ακροβατούσε μεταξύ συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ρητορικής τους καταγγελίας. Ή με το 1988, όταν η Προεδρία ήταν μια παρένθεση προς διεκπεραίωση σε μια θυελλώδη, συγκρουσιακή και εντεινόμενα προεκλογική εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Ή με το 1994, όταν τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους βάραινε αφόρητα η εθνικίζουσα αυτοπεριθωριοποίηση στο "Μακεδόνικο", παρ΄ ό,τι η σύγκλιση προς την ευρωπαϊκή οικονομική ορθοδοξία είχε ήδη ξεκινήσει. Αν συγκρίνει κανείς με όλες τις προηγούμενες Προεδρίες, γίνεται εμφανές τι σημαντικά περιθώρια για τους απαραίτητους στρατηγικούς και τακτικούς χειρισμούς δημιουργούσε το γεγονός ότι (από πλευράς πολιτικού προσανατολισμού αλλά και ευρωπαϊσμού της κοινής γνώμης) η Ελλάδα ήταν πλέον μέρος του ευρωπαϊκού κανόνα και του ευρωπαϊκού πυρήνα, και όχι της εξαίρεσης..."

21χ14 εκ., 335 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς), 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη), 382 (Ευρωπαϊκή Ένωση)
Άλλα πρόσωπα: Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-02-1754-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1754-8
Βάρος: 0.42 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
18.11
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.59
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παγουλάτος, Γιώργος
Ο Γιώργος Παγουλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στη Νοµική Σχολή Αθηνών και έλαβε διδακτορικό πολιτικών επιστηµών από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, όπου ήταν υπότροφος Rhodes. Συνέχισε µεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήµιο Πρίνστον των ΗΠΑ, µε αντικείµενο τη συγκριτική οικονοµική πολιτική. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονοµίας στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ. Διετέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασµού και σύµβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήµου και Παναγιώτη Πικραµµένου. Έχει δηµοσιεύσει πλήθος µελετών, βιβλίων και άρθρων. Είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Οµάδας Προβληµατισµού για ένα Νέο Σύµφωνο για την Ευρώπη (New Pact for Europe). Αρθρογραφεί τακτικά στην εφηµερίδα Καθηµερινή από το 2007 µέχρι σήµερα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.