Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η μεγάλη φούσκα του "εκσυγχρονισμού" του Κ. Σημίτη
Συγγραφέας:   Δημήτρης Λ. Στεργίου


Offer
Το βιβλίο αυτό δεν θα είχε γραφεί αν δεν είχαν ειπωθεί τόσο από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη όσο και από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη τόσα "κουφά" και απαράδεκτα για τον κοινό νου σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, για την πραγματική κοινωνική συνοχή και αλλληλεγγύη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στις 27 Νοεμβρίου 2003. Η ημερομηνία αυτή είναι σημαδιακή και για τους δυο αγορητές στη Βουλή, δηλαδή τους κ.κ. Σημίτη και Χριστοδουλάκη. Κατ΄ αρχάς, και οι δυο είναι καθηγητές πανεπιστημίων με ειδικές μάλιστα γνώσεις γύρω από τα οικονομικά θέματα και, συνεπώς, έπρεπε να είχε καταδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά κυρίως οικονομικούς ορισμούς, όρους, έννοιες και παραδοχές. Αλλά, ας μην ξεχνάμε κι αυτό που έλεγε ο Βίσμαρκ: "Δυο καθηγητές στην εξουσία και η πατρίδα χάθηκε"! Ύστερα, στις 26 Νοεμβρίου 1987 ο κ. Σημίτης υπέβαλε στον τότε πρωθυπουργό αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου επιστολή παραίτησης από το αξίωμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με την επίκληση λόγων που δεν ταίριαζαν προς συνετή οικονομική πολιτική.

Υπήρξε όμως η συζήτηση αυτή σημαδιακή και για τον κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος εμφανίσθηκε ως "δάσκαλος που δίδασκε κάποτε και λόγο δεν εκράτει". Γιατί ο κ. Χριστοδουλάκης σε άρθρο του στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" (23 Ιουνίου 1995), έκανε έναν απολογισμό για την εικοσαετία 1974 -1994 και υπογράμμιζε, μεταξύ των άλλων, ότι "... Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ολόκληρη η δεκαπενταετής περίοδος 1980-1994 χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο που ο Rudiger Dornbusch αποκάλεσε "μακροοικονομικό λαϊκισμό". Αλλά όλα αυτά που επεσήμανε στο άρθρο αυτό τα βρήκε όλα μπροστά του ως "τσάρος" της οικονομίας μετά το 2000!

Το βιβλίο αυτό θα αποπειραθεί να τεκμηριώσει όλα αυτά και να απογυμνώσει με ντοκουμέντα το "νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονιστικό λαϊκισμό" του ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη. Αλλά, ο κ. Σημίτης δύο περίπου χρόνια πριν από την εκλογή του ως πρωθυπουργού είχε αφήσει έντονο το στίγμα του "εκσυγχρονισμού" του που επανγελλόταν. Ιδιαίτερα το στίγμα αυτό το είχε δώσει σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Λονδίνο το 1994, όπου επαγγελλόταν ή αποσαφήνιζε ή υποσχόταν, μεταξύ των άλλων, ότι "Εκσυγχρονισμός είναι η κλαγγή της αντιπαράθεσης με πολιτικές ομάδες και πρόσωπα που έχουν περιορίσει την πολιτική λειτουργία στη διαχείριση και νομή της εξουσίας, αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τακτική και δρουν συντηρητικά ενδύοντας τη συντηρητική, κλειστή πελατειακή κοινωνία με ένα ένδυμα προοδευτικό".

Ο "εκσυγχρονισμός" του κ. Σημίτη ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα, αλλά δεν έγινε αντιληπτός, διότι είχε "ένδυμα προοδευτικό ή σοσιαλιστικό", όπως έλεγε για τους άλλους ο ίδιος το 1994 στο Λονδίνο! Κατ΄ αρχάς ξεφούσκωσε με το όργιο προεκλογικών δαπανών που προκάλεσε κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996. Ύστερα, ο "εκσυγχρονισμός" του κ. Σημίτη ξεφούσκωσε μαζί με τα "λάστιχα" των τρακτέρ των αγροτών! Το ξεφούσκωμα αυτό ολοκληρώθηκε σης 27 Νοεμβρίου στη Βουλή για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στο βιβλίο αυτό. Γενικώς, η "φούσκα" του "εκσυγχρονισμού" του κ. Σημίτη τρυπήθηκε προκλητικά από τον ίδιο τον κ. Σημίτη πολλές φορές. Πώς "τρυπήθηκε"; Την απάντηση δίδει το βιβλίο αυτό με πολλά ντουκουμέντα.

24χ17 εκ., 127 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς)
ISBN: 978-960-02-1738-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1738-6
Βάρος: 0.279 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
8.52
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Στεργίου, Δημήτρης Λ.
Ο Δημήτριος Στεργίου είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας το 1942 από αγρότες γονείς. Μετά την αποφοίτησή του με άριστα (πρώτος) από το Γυμνάσιο της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου το 1961, σπούδασε πολιτικές και οικονομικές και, στη συνέχεια, φιλοσοφικές επιστήμες. Από το 1966 έως το 1970 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Τραπεζική και Οικονομοτεχνική Επιθεώρηση" και μελετητής-αναλυτής στο ομώνυμο "Οικονομοτεχνικό Κέντρο", που κατήρτιζε μελέτες χρηματοδότησης από τις τράπεζες επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Το 1971 προσελήφθη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ως συντάκτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου", ενώ παράλληλα έγραφε μεγάλες κοινωνικοοικονομικές έρευνες στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τα Νέα". Το 1978 έγινε αρχισυντάκτης και στη συνέχεια διευθυντής Σύνταξης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και αρθρογράφος-σχολιογράφος στα "Νέα" καθώς και υπεύθυνος της στήλης "Μικρο-Μακροοικονομικά" στο "Βήμα της Κυριακής". Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και έχει βραβευθεί από φορείς και οργανώσεις.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.