Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πολιτική: Σχεδιασμός και πράξη
(Η εμπειρία της περιόδου 2000-2004)
Συγγραφέας:   Νίκος Σηφουνάκης


Offer
Αν η πολιτική είναι η "τέχνη του εφικτού", όπως λένε, άλλο τόσο είναι και η τέχνη του εφήμερου. Μια πολιτική πράξη μπορεί να επηρεάσει την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς, όμως η πολιτική σκέψη που την υπαγόρευσε καλύπτεται συνήθως πολύ γρήγορα κάτω από τις συνεχείς προσχώσεις της επικαιρότητας. Η πράξη καταγράφεται πανηγυρικά από την ιστορία, η σκέψη καταχωρείται συνήθως στα αζήτητα της συλλογικής μνήμης, έστω κι αν ήταν η γενεσιουργός αιτία της. Δεν στέκομαι στο αν αυτό είναι άδικο. Γιατί πιστεύω ότι πριν απ΄ όλα είναι επιζήμιο. Η πολιτική σκέψη, όσο κι αν είναι εξ ορισμού επικαιρική, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Περιέχει στοιχεία που μένουν πάντα ζωντανά και μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμα στη διαμόρφωση πολιτικής στο κοντινό ή το μακρινό μέλλον. Γι΄ αυτό πρέπει να επιζεί για να συμβάλλει ως μια ιδεατή δεξαμενή απόψεων στον πολιτικό διάλογο, που ούτως ή άλλως δεν σταματά ποτέ.
Αυτή τη λογική υπηρετεί τούτο το βιβλίο, το οποίο περιέχει θέσεις και αναφέρεται σε δράσεις που συνοψίζουν τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Νίκου Σηφουνάκη στη διάρκεια της τετραετίας 2000-2004. Σκοπός του δεν είναι κατά κανέναν τρόπο η υστεροφημία. Είναι η ανάγκη του συγγραφέα να επικοινωνήσει μ΄ έναν τρόπο πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό και πιο προσωπικό με όσους ενδιαφέρονται για τα πολιτικά πράγματα του τόπου, να καταγράψει, να κωδικοποιήσει και να αξιολογήσει τις αρχές και τις πρωτοβουλίες που σηματοδότησαν μια καθοριστική περίοδο της πολιτικής, με την πεποίθηση ότι η δημόσια κατάθεση αυτών των "πεπραγμένων" μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους, τώρα ή στο μέλλον. Είναι, ακόμα, μια οφειλόμενη αναφορά σε αυτούς που τον στήριξαν και του εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους στο πλαίσιο των θεσμών.

24χ17 εκ., 197 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-03-4125-6
ISBN (10ψήφιο): 960-03-4125-7
Βάρος: 0.44 κιλά
Εκδότης: Καστανιώτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.83
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σηφουνάκης, Νίκος
Ο Νίκος Σηφουνάκης γεννήθηκε το 1949 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Γένοβα και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναστήλωσης μνημείων. Εκπόνησε αρχιτεκτονικές μελέτες συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος της διευθυντικής επιτροπής για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2003 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση των γραμμάτων και των τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού του Αιγαίου. Διετέλεσε Υπουργός Αιγαίου την τετραετία 2000 - 2004 και Υπουργός Τουρισμού και Υφυπουργός Πολιτισμού κατά τη διετία 1994 - 1996. Από το 1989 ως το 2000 εξελέγη έξι φορές διαδοχικά βουλευτής Λέσβου. Τον Ιούνιο του 2004 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έναν μήνα αργότερα ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Από το 1987 ως το 1988 ήταν γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, και από το 1983 ως το 1987 Νομάρχης Λέσβου. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά πολύ νέος και εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΔΗΝ. Στα χρόνια της χούντας συνδέθηκε με τον Αλέκο Παναγούλη, του οποίου υπήρξε φίλος και συνεργάστηκε μαζί του μέχρι τον πρόωρο θάνατο του (1976), οπότε και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Μιλά Γαλλικά και Ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας μίας κόρης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.