Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη.
(Μαρτυρίες)

Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη.
Στο βιβλίο αυτό του Γιώργου Δεληγιάννη, που εκδόθηκε γα πρώτη φορά το 1997, ο συγγραφέας κατέγραψε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες δυο προσφύγων από τη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Στο πρώτο μέρος, την "Αιχμαλωσία", ένας φαντάρος που υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό και καταγόταν από τη Σμύρνη περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το οδυνηρό οδοιπορικό της αιχμαλωσίας του στα βάθη της Ανατολής και τις δύσκολες συνθήκες μέσα από τις οποίες τελικά επεβίωσε για να έρθει πρόσφυγας στην Ελλάδα. Η αρχή της περιπέτειας του ξεκινάει την τραγική ημέρα της Καταστροφής, όταν αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, και τελειώνει τρια χρόνια μετά, όταν υπογράφτηκε η Σύμβαση περί ανταλλαγής των αιχμαλώτων.

Στο δεύτερο μέρος, την "Έξοδο από τη Σμύρνη", μια γυναίκα πρόσφυγας διηγείται την τραγική της περιπέτεια και το πώς διασώθηκε μέσα από τις φλόγες και το θάνατο. Οι μαρτυρίες και των δυο και οι δυνατές περιγραφές τους δίνουν όλη την εικόνα και το μέγεθος του δράματος που έζησε ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας.

Ο Γιώργος Δεληγιάννης έχοντας πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δίδαξε για πολλά χρόνια νεότερη ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατός του δεν του επέτρεψε να δει το πλούσιο λογοτεχνικό και ιστορικό του έργο να εκδίδεται. Οι γονείς του γεννήθηκαν στη Σμύρνη και από μικρός έζησε το δράμα της προσφυγιάς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μικρασιατικής καταστροφής με τις διαλέξεις και τα βιβλία του. Το βιβλίο πλαισιώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Μανόλη Μεγαλοκονόμου, που αποθανάτισε με το φακό του όλες τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.


Σημείωση: 1η έκδοση: "Ίδμων", 1997. Φωτογραφίες: Αρχείο Μανόλη Μεγαλοκονόμου.

21χ14 εκ., 66 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.726 092 (Ελλάς - Ιστορία - Μικρασιατική εκστρατεία - Προσωπικές αφηγήσεις), 938.72 (Ελλάς - Ιστορία - 1920-)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Δεληγιάννης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-7547-10-1
ISBN (10ψήφιο): 960-7547-10-1
Βάρος: 0.112 κιλά
Εκδότης: Ίδμων
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
6.22
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δεληγιάννης, Γιώργος
Ο Γιώργος Δεληγιάννης (1946-1992) γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μικρασιάτες. Φοίτησε με υποτροφία στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και σπούδασε ιστορία-αρχαιολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ταυτόχρονα συστηματοποίησε τις θεατρικές του ανησυχίες σπουδάζοντας στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου παίρνοντας πτυχίο σκηνοθεσίας και σεναρίου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στην ιστορία των οικονομιών και κοινωνιών και έκανε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη νεότερη ελληνική ιστορία με θέμα: "Έρευνες πάνω στις πρώτες Εθνικές Συνελεύσεις κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα". Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών νεοελληνική γλώσσα, νεοελληνική ιστορία και ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και θεάτρου. Επίσης δίδαξε ως καθηγητής στην ιδιωτική και δημόσια μέση εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πλούσιο και ποικίλο υπήρξε το συγγραφικό και καλλιτεχνικό του έργο. Διοργάνωσε και σκηνοθέτησε ο ίδιος πολλές θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία όπου δίδαξε. Έδωσε διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη παρουσίαση θεμάτων από τη μικρασιατική καταστροφή. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου αφομοιώνοντας πολιτιστικά στοιχεία τα οποία αργότερα μετέδωσε μέσα από τη συγγραφική και διδακτική του δραστηριότητα. Σημαντική υπήρξε η προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες: ως φοιτητής στα χρόνια της δικτατορίας και μετέπειτα ως καθηγητής ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα προσφέροντας πολλά στο συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, όπου εκλεγόταν πρόεδρος επί τέσσερα συνεχή έτη. Τέλος αξιοσημείωτη ήταν και η ενεργός συμμετοχή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Πετρούπολης, με ιδιαίτερη προσφορά στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Ερωτικά παράφωνα" (1992, 1999), "Του έρωτα και της μοναξιάς", "Εραστές στην ξένη γη", τα μυθιστορήματα "Οι φαντάροι", "Το ανέκδοτο μυθιστόρημα", τη συλλογή διηγημάτων "Τα οροπέδια του κόσμου", τα θεατρικά έργα "Σμύρνη, οι καβαλλάρηδες του θανάτου" (1993), "Τα πουλιά και τα παιδιά" (1995), τη συλλογή μαρτυριών "Η αιχμαλωσία. Έξοδος από τη Σμύρνη", και τις μελέτες "Η ανταλλαγή των πληθυσμών και η εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων της Καππαδοκίας στη Μακεδονία", "Η κοινωνική σύνθεση της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης", (Σύγχρονη Εποχή, 1981), "Ο ναυτικός και το πρόβλημα της μοναξιάς στην ποίηση του Ν. Καββαδία - κοινά σημεία με τη γαλλική ποίηση", "Οι σιωπές του Νίκου Νικολαΐδη της Κύπρου και... η σιωπή γύρω από το έργο του", "Λαλούσα σιωπή: η σημασία των σημείων στίξης στο έργο του Νίκου Νικολαΐδη της Κύπρου".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.