Michael Winterbottom
zoom in
2.00€

Το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με πολλή χαρά εγκαινιάζει φέτος μία νέα συνεργασία με τις εκδόσεις "Ιανός" της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πλαίσιο εκδόθηκε μονογραφία για τον παραγωγικό και απρόβλεπτο βρετανό δημιουργό Michael Winterbottom, με την ευκαιρία του κινηματογραφικού αφιερώματος σε αυτόν. Πρόκειται για την πρώτη δίγλωσση σε ελληνικά και αγγλικά μονογραφία που παρουσιάζει το Φεστιβάλ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται:
· Μελέτες και προσεγγίσεις του έργου του από τους βρετανούς κριτικούς κινηματογράφου Philip Kemp και Leslie Felperin
· Αναλυτικά ζενερίκ και περιλήψεις που έγιναν με την ευγενική παραχώρηση του περιοδικού "Sight and Sound"
· Κριτικές προσεγγίσεις των ταινιών του σκηνοθέτη αποκλειστικά από τον αγγλόφωνο Τύπο, που υπογράφουν οι Derek Elley, Dan Jolin, Colin Kennedy, Glenn Kenny, Demetrios Mattheou, Dominic Power, Jonathan Romney, Charlotte O` Sullivan, Daniel Webb, Linda Ruth Williams
· Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις ταινίες, όπως και μερικές σπάνιες φωτογραφίες του ίδιου του Winterbottom (ο οποίος σημειωτέον αποφεύγει γενικά τις φωτογραφήσεις)
· Φιλμογραφία του τηλεοπτικού του έργου.
Λίγα λόγια για τον δημιουργό από την εισαγωγή: Ο Michael Winterbottom εμφανίστηκε το 1994 ως μια από τις πιο δυναμικές και πρωτότυπες μορφές του σύγχρονου βρετανικού κινηματογράφου κι έκτοτε δεν σταμάτησε να εκπλήσσει τους πάντες με τη γρηγοράδα εναλλαγής ταινιών (δεκατρείς μέχρι σήμερα), αλλά και της διαφορετικότητάς τους ως ύφους και περιεχομένου. Λογοτεχνικές διασκευές ("Jude", "Στα χρόνια της απληστίας", "Tristram Shandy"), στρατευμένο σινεμά ("Καλώς ήλθατε στο Σαράγιεβο"), ημι-ντοκιμαντέρ ("28 hour party people", "Στα σύνορα του κόσμου"), ρεαλιστικό καλειδοσκόπιο ("Η χώρα των θαυμάτων"), φουτουριστική αλληγορία ("Κωδικός 46"), αισθηματικό δράμα ή κομεντί ("Μείνε μακριά μου", "Μαζί σου ή χωρίς εσένα"), λεσβιακή road movie ("Το φιλί της πεταλούδας"), καλλιτεχνικό μετα-πορνό ή μετα-φιλμ νουάρ ("9 songs", "Σε θέλω"), το σινεμά του Winterbottom καταρρίπτει όλα τα δεδομένα της θεωρίας του δημιουργού (cinema d` auteur), αποδεικνύοντας ότι ένας κινηματογραφιστής μπορεί να είναι διαφορετικός αλλά και αναγνωρίσιμος κάθε φορά ως δημιουργός, χάρις στην αυθεντικότητα της ματιάς με την οποία προσεγγίζει το εκάστοτε θέμα του. Ταυτόχρονα το σινεμά του Winterbottom αποτελεί ένα μοντέλο παραγωγής, όχι μόνο για την ταχύτητα διεκπεραίωσης κάθε ταινίας, αλλά και για την εφευρικότητα με την οποία προσεγγίζει με μηδαμινά μέσα πολυδάπανους, συνήθως, κινηματογραφικούς τομείς, όπως είναι η επιστημονική φαντασία ή η ιστορική ταινία.
Το 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον σημαντικό αυτόν βρετανό δημιουργό, προβάλλοντας το σύνολο του κινηματογραφικού του έργου, όπως και την τελευταία του, απρόβλητη ακόμα στην Ελλάδα ταινία του, "Tristram Shandy: A cock and bull story", ως ένα μικρό δείγμα της εκτίμησης σε ένα συνεχώς υπό ανανέωση φιλμικό έργο, αναπόσπαστο τμήμα αυτού που αποκαλούμε σύγχρονο σινεμά.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπάμπης Ακτσόγλου

Μπάμπης Ακτσόγλου (Επιμέλεια)

Ο Μπάμπης Ακτσόγλου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Παρίσι, συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Οθόνη", "Φιλμ", "Σινεμά", "Προοδευτικός Κινηματογράφος", καθώς και με τα "Κινηματογραφικά Τετράδια", που ίδρυσε μαζί με ομάδα Θεσσαλονικέων κινηματογραφόφιλων. Μετά το 1987, συνεργαζόταν αποκλειστικά με το περιοδικό "Αθηνόραμα". Έγραψε μονογραφίες σκηνοθετών (Χίτσκοκ, Πολάνσκι, Κόπολα, Λόουζι), καθώς και μια μελέτη για το Ουέστερν. Επιμελήθηκε την έκδοση "Le cinema grec" (Centre Georges Pompidou), καθώς και διάφορα βιβλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Τζαβέλλας, Σαμπρόλ, Μπουνιουέλ, Ιμαμούρα, Μιζογκούτσι, Αλμοδόβαρ, Γουϊντερμπότομ, Σερώ, Βέντερς, Σβανκμάγιερ, κ.ά.). Διετέλεσε, για διαδοχικές περιόδους, υπεύθυνος προγραμματισμού του δικτύου αιθουσών "Filmcenter" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης, υπήρξε, μαζί με άλλους, ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων "Clip Art". Πέθανε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 52 ετών, από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης νοσηλείας του στον Ερυθρό Σταυρό. Στην ανακοίνωση του περιοδικού "Αθηνόραμα" για την απώλειά του, σημειώνεται: "Ο κόσμος του κινηματογράφου, της κριτικής, της σκέψης, του πολιτισμού, οι χιλιάδες αναγνώστες του, έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ελληνική δημοσιογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Μπάμπης Ακτσόγλου δεν υπάρχει πια. Η οικογένεια του "Αθηνοράματος" θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μέλους της. [...] Ο κινηματογράφος δεν ήταν για τον Μπάμπη απλώς επαγγελματική ενασχόληση, ήταν υπόθεση ζωής. Στον ίδιο δεν άρεσαν τα μεγάλα λόγια, αλλά οι αναγνώστες του μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν πίσω από τις κριτικές του τη βαθιά και πολύπλευρη κουλτούρα του, την ευρύτατη και βαθιά γνώση του κινηματογράφου, αλλά - και κυρίως - την ανυποχώρητη υπεράσπιση ενός κινηματογράφου που δεν είναι απλώς και μόνο καταναλωτικό προϊόν. Αντικειμενικός πάντοτε στην κριτική του, τολμούσε επανειλημμένα να πηγαίνει κόντρα στα ρεύματα της εποχής. Μπορεί να συμφωνούσες ή να διαφωνούσες με την κριτική του Μπάμπη Ακτσόγλου, ήσουν όμως πάντα βέβαιος ότι ήταν μια κριτική έντιμη, τεκμηριωμένη με σαφή κριτήρια. Σε αυτές τις ιδιότητές του οφειλόταν άλλωστε και η ιδιαίτερη, στενή σχέση που είχε διαμορφώσει με τους χιλιάδες φίλους του κινηματογράφου που διάβαζαν κάθε εβδομάδα τα κείμενα του."

Philip Kemp (Επιμέλεια)


Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
104
Διαστάσεις:
26x20
Βάρος:
0.415 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση