Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχαιολογία και περιβάλλον
Συγγραφέας:   Γιάννης Λυριτζής


Αρχαιολογία και περιβάλλον
Ο άνθρωπος έδρασε με τα μέσα που είχε στη διάθεσή του από το περιβάλλον του. Η εκμετάλλευση των υλικών του άμεσου περιβάλλοντός του, το εμπόριο, η εξερεύνηση, η μετανάστευση, είναι συνυφασμένα με τον σταθερό ή μεταβαλλόμενο ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρο. Τα δέκα κεφάλαια του συγγράμματος συμβάλλουν στην ερμηνεία αυτών των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση.
Ορίζονται τα εδάφη και παλαιοεδάφη, στα οποία εντοπίζονται τα υπολείμματα του πολιτισμού των αρχαίων και προϊστορικών κοινωνιών, τα πετρώματα και τα ορυκτά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για κατασκευές και τέχνεργα, η στρωματογραφία, ένα χρησιμότατο εργαλείο για τη διενέργεια σωστών ανασκαφών και τη χρονολογική ερμηνεία μέσω των σχετικών μεθόδων χρονολόγησης, εμπλουτίζοντας την εργαλειοθήκη του αρχαιολόγου ανασκαφέα για τον σχετικό, έστω, χρονολογικό προσδιορισμό των πολιτιστικών φάσεων που εντοπίζει. Διεξήλθαμε της αναπαράστασης των παλαιοπεριβαλλόντων, δώσαμε έμφαση στη μεταβολή της θαλάσσιας στάθμης στην υφήλιο και τη Μεσόγειο τα τελευταία 20.000 χρόνια, μετά το μέγιστο του τελευταίου παγετώνα, υποδείχθηκε η σύνδεση μυθολογούμενων κατακλυσμών με γεωλογικά γεγονότα και, τέλος, αναδείχθηκε η σημασία των φυσικών καταστροφών τοπικής και παγκόσμιας κλίμακας για την παρακμή αρχαίων πολιτισμών. Χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες για την ερμηνεία του περιβάλλοντος ενός οικισμού, ιδίως των παράκτιων θέσεων σε συνδυασμό με σεισμικά φαινόμενα, τα οποία, μαζί αλλοιώνουν το παλαιό τοπίο του μικρο-οικοσυστήματος μιας συγκεκριμένης περιοχής.
Αρκετές έννοιες ή επιστημονικοί όροι έχουν αναλυθεί, ενώ το σύγγραμμα ευελπιστεί να εισαγάγει τον νέο αρχαιολόγο επιστήμονα, τον αρχαιολόγο πεδίου θα λέγαμε, στην ορθή αντιμετώπιση του ανασκαφικού του έργου και να αποτελέσει έναυσμα για αναζήτηση περαιτέρω λεπτομερών στοιχείων στις αποκλειστικές δημοσιεύσεις των ειδικών.

27χ18 εκ., 272 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.1 (Αρχαιολογία), 333.7 (Περιβάλλον)
ISBN: 978-960-354-185-1
ISBN (10ψήφιο): 960-354-185-0
Βάρος: 0.639 κιλά
Εκδότης: Καρδαμίτσα
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
34.08
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Λυριτζής, Γιάννης
Ο Ιωάννης Λυριτζής είναι Καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, ιδρυτής και διευθυντής της Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας στη Ρόδο και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στη Ντιζόν. Έχει συγγράψει επτά βιβλία, πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και είναι ιδρυτής και διευθυντής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού Mediterranean Archaeology and Archaeometry. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Ακαδημίας Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Μεταδιδακτορική έρευνα περάτωσε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου, ΜακΜάστερ Καναδά και Οξφόρδης. Στις πρωτότυπες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δύο μεθόδων χρονολόγησης αρχαιολογικών υλικών, με φωταύγεια σε μεγαλιθικά κτίρια και με πυρηνική ανάλυση στην ενυδάτωση οψιανών εργαλείων. Το έργο του αναφέρεται στα διεθνή citation indices και τα τωρινά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πυρηνική χρονολόγηση διαφόρων αρχαιολογικών υλικών, την αρχαιοαστρονομία, τη γεωφυσική και στις φυσικές μεθόδους ανάλυσης αρχαιολογικών υλικών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.