Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το καριοφίλι και το γρόσι
(Στεριανές οικονομικές πραγματικότητες στη Νότια Πελοπόννησο (1750-1850))
Συγγραφέας:   Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς


Το καριοφίλι και το γρόσι
Ο τίτλος "Το καριοφίλι και το γρόσι" αποδίδει την ανατρεπτική σχέση του επαναστατικού όπλου με το χρήμα. Η περίπτωση που εξετάζεται σ΄ αυτό το βιβλίο δεν είναι η μόνη που θα μπορούσε να την αποδώσει την κάνει όμως στην έως τώρα ιστοριογραφία μας μοναδική ένα οικογενειακό αρχείο, αυτό της οικογένειας Σαλβαρά που έζησε και έδρασε στο Μιστρά. Μέσω του τεράστιου αυτού αρχείου μπορούμε να παρακολουθήσουμε πραγματικότητες του δημόσιου βίου στην Ελλάδα επί έναν τουλάχιστον αιώνα και, από το γεγονός ότι παρεμβάλλεται σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα η μεγάλη μας Επανάσταση του 1821, να ερμηνεύσουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές σε πολλά επίπεδα.
Στον ιδιωτικό βίο, στην οικονομία, στην κοινωνία, στις πολύπλοκες, τελοσπάντων, σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Η οικογένεια Σαλβαρά - γι΄ αυτήν πρόκειται - παρουσίασε έφεση στην επιχειρηματικότητα μέσω του εμπορίου: λιανεμπόριο κυρίως μέσω μονάδων παντοπωλείου, που τότε τα έλεγαν "εργαστήρια" χωρίς από τη δράση τους να απουσιάζει εντελώς το χονδρεμπόριο, λαδιού και μεταξιού. Η ευρύτερη οικογένεια Σαλβαρά με τη συμμετοχή της στην αγορά των προσόδων διεύρυνε τον πλούτο της και αναπροσανατόλισε τις επιχειρηματικές στρατηγικές της μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, σ΄ αυτές θα βαρύνουν περισσότερο οι αποδόσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων: αυτές θα τροφοδοτούν και το λιανεμπόριο τους και τα δύο θα λειτουργήσουν ως σταθμοί μετατροπής του αγροτικού σε εμπορικό κέρδος, σαν μια μηχανή καθετοποιημένης αναπαραγωγής του κέρδους.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1900-1970
Διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμού μιας μεταναστευτικής
Κοινότητας

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΗΛΑΚΟΥ
Αθήνα 2004
23Χ20 εκατ., σελ. 400
Ελληνικά ( 26€ )

Το βιβλίο Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή (1900-1970). Διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας επιχειρεί να φωτίσει διάφορες πτυχές της ζωής και δράσης των ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή η οποία δέχθηκε, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, εκατομμύρια ευρωπαίους μετανάστες ποικίλων εθνικών προελεύσεων. Το έργο παρακολουθεί τη σταδιακή συγκρότηση της ελληνικής κοινότητας στην Αργεντινή, τον μετασχηματισμό της και τη σταδιακή δημιουργία συλλογικών ταυτοτήτων, ως αποτέλεσμα των διαφορετικών σχέσεων, εντάσεων και εξισορροπήσεων που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό της, καθώς και της σχέσης της τόσο με την τοπική εθνική ζωή της Αργεντινής, όσο και με αυτή της χώρας προέλευσης. Το πρώτο μέρος επιχειρεί να δώσει μια συνολική εικόνα της ελληνικής μετανάστευσης στην Αργεντινή, παρουσιάζοντας, από τη μια πλευρά, το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελέστηκε και, από την άλλη, τα ειδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μεταναστευτικού σώματος Το δεύτερο μέρος αποτελείται ουσιαστικά από τέσσερις μονογραφίες οι οποίες μελετούν τέσσερις διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες ελλήνων μεταναστών, οι οποίες, με άξονα την εργασία, διαμόρφωσαν διαφορετικά μοντέλα εγκατάστασης σε διάφορες περιοχές της χώρας υποδοχής. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας έχει ως άξονα τον χώρο των ελληνικών παροικιακών συλλόγων του Μπουένος Άιρες όπου εγκαταστάθηκε η πλειονότητα των ελλήνων μεταναστών της Αργεντινής.

23χ20 εκ., 227 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.92 (Πελοπόννησος - Ιστορία), 338.949 5 (Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάς), 330.094 95 (Οικονομική ιστορία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Άννα Καραπάνου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-87940-3-0
ISBN (10ψήφιο): 960-87940-3-Χ
Βάρος: 0.714 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
26.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κρεμμυδάς, Βασίλης Ν.
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς γεννήθηκε το 1935 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας· εκεί τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1959 έλαβε πτυχίο Ιστορίας και αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1964 έως το 1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Lyon και στην τότε Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Παρίσι. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1972 με τη διατριβή "Το εμπόριο της Πελοποννήσου στο 18ο αιώνα". Το 1981 εκλέχτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βιβλίο "Συγκυρία και εμπόριο στην προεπαναστατική Πελοπόννησο, 1793-1821". Το 1965-1967 διατέλεσε λέκτωρ των νέων ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Lyon. Επί 17 χρόνια εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Ζηρίδη και Σχολή Μωραΐτη) και το 1979-1982 δίδαξε ως ειδικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 εκλέχτηκε ταχτικός καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1987 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει προσκληθεί (professeur invite) δύο φορές σε πανεπιστήμια του Παρισιού. Είναι ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας "Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης". Τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά του είναι προσανατολισμένα στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες του τέλους της Τουρκοκρατίας και του ελληνικού 19ου αιώνα και σε ζητήματα της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων δεκαετιών του βίου του ελληνικού κράτους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.