Πολιτικός και επιστημονικός λόγος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτικός και επιστημονικός λόγος

Στοχασμοί για μια διαλεκτική αντίθεση που θέτει σε δοκιμασία τη σύγχρονη δημοκρατία και τον συγγραφέα

Δημήτρης Θ. Τσάτσος

1. Οι στοχασμοί που καταγράφονται εδώ είχαν ως έναυσμα την ομιλία μου στη Λευκωσία στις 30 Μαΐου 2005, καλεσμένος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το κείμενο -όπως το εκφώνησα- έμεινε στο ουσιαστικό του περιεχόμενο αμετάβλητο. Πρόσθεσα μόνο λίγες αποσαφηνίσεις, όσες είχε αποκλείσει ο ευλόγως περιορισμένος χρόνος της προφορικής παρουσίασης.
2. Ο προσωπικός μου προβληματισμός -αυτό που λέμε: `σκέπτομαι μεγαλοφώνως`- για τη σχέση του πολιτικού με τον επιστημονικό λόγο στη Δημοκρατία ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια που μελετούσα την Πολιτεία. Έκτοτε με απασχολεί, όπως απασχολεί όλους όσοι αφιερώθηκαν στη μελέτη της Πολιτείας.
3. Ο αναγνώστης δεν έχει στα χέρια του μια κλασική επιστημονική διατριβή. Είναι ένα κείμενο ελεύθερου και αυθόρμητου επιστημονικού στοχασμού που πειθαρχεί περισσότερο σε προσωπικές στιγμές θεωρητικής και πρακτικής αντιμετώπισης της Πολιτείας και της Πολιτικής παρά σε παραδοσιακές μεθοδολογικές προδιαγραφές.
Τέτοιες στιγμές για μένα υπήρξαν και είναι εκείνες κατά τις οποίες η μελέτη της Πολιτείας είτε με γοήτευσε είτε μου δημιούργησε αναπάντητα ερωτήματα, είτε με εξόργισε. Έτσι άλλωστε ένιωθα πάντα το νόημα του πανεπιστημιακού μαθήματος. Για τους λόγους αυτούς που χαρακτηρίζουν τη φύση του κειμένου, ο αναγνώστης δεν θα βρει τον συνήθη -άλλοτε εύλογο και άλλοτε από κενό λογιοτατισμό υπαγορευόμενο- υπομνηματισμό. [...]

Δημήτρης Θ. Τσάτσος

Δημήτρης Θ. Τσάτσος (Συγγραφέας)

Ο Δ. Θ. Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Το 1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut. To 1968 εκλέγεται υφηγητής και διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης. Την ίδια χρονιά εκλέγεται υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών. Το δικτατορικό όμως καθεστώς δεν του επιτρέπει να διδάξει. Το 1969 εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διορίζεται από τη δικτατορία. Το 1970 εκλέγεται μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Το 1973 είναι πολιτικός κρατούμενος λόγω της αντιδιδακτορικής του δράσης. Το 1974, ως υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θεσπίζει τα μέτρα κάθαρσης στα Πανεπιστήμια κατά των συνεργατών της δικτατορίας. Το 1975, ως βουλευτής Αθηνών, ήταν ο γενικός εισηγητής για το Σύνταγμα εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από το 1988 έως το 1992 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων. Από το 1980 έως και σήμερα είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hagen. Από το 1987 έως το 1997 ήταν Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Γερμανικού Δικαίου των πολιτικών κομμάτων στο Πανεπιστήμιο του Hagen. To 1995 του απονεμήθηκε το "Πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπη 1995". Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Τον Ιούνιο του 1994 εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1997 ήταν εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία τροποποίησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
115
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.134 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση