Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Racism

No Cover
Το έργο του Ομότιμου Καθηγητή Νομικής κ. Λ. Κοτσίρη με τίτλο «Racism» πρόκειται για τη συλλογή 22 μελετών αναφορικά με το ζήτημα του ρατσισμού, όπως αυτές παρουσιάσθηκαν στα πλαίσια ομότιτλου με το βιβλίο διεθνούς συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης.

Οι μελέτες αυτές, όπως επισημαίνει στα Συμπεράσματα ο καθηγητής κ. Λ. Ε. Κοτσίρης, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης των εισηγήσεων στον παρόντα τόμο, μπορούν να ενταχθούν σε πέντε θεματικές ενότητες:

- Στην πρώτη εξετάζεται η ιστορική και φιλοσοφική διάσταση του ρατσισμού.

- Στην δεύτερη θεματική ενότητα αναλύεται ειδικότερα η κοινωνική διάσταση του ρατσισμού. Εδώ καταδεικνύονται ιδιαίτερα τα πολιτιστικά και γλωσσικά «εργαλεία» του ρατσισμού, που θέτουν εμπόδια στην αντίληψη του Άλλου ως ίσου μέσα στη διαφορετικότητά του.

- Στην τρίτη ενότητα καταδεικνύεται η πολιτική διάσταση του ρατσισμού, με την έννοια ότι εξετάζεται η σχέση της πολιτικής με τις προκαταλήψεις και την ρατσιστική συμπεριφορά, καθώς και η σπουδαιότητα της πολιτικής στην αποτελεσματική επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων.

- Στην τέταρτη διεξάγεται διάλογος για την οικονομική διάσταση του ρατσισμού. Ειδικότερα τονίζεται ότι χρειάζεται άλλη οικονομική συμπεριφορά η οποία, αντίθετα από το να αποκλείει ή από το να εισάγει διακρίσεις σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, θα έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Τέλος, η πέμπτη θεματική ενότητα ασχολείται με τη διεθνή διάσταση του ρατσισμού. Εδώ τονίζεται ότι παρά την ενασχόληση των διεθνών οργανισμών με το ζήτημα και την σύναψη πολλών σχετικών διεθνών συμφωνιών που επηρέασαν και τις εθνικές νομοθεσίες, πολλά ακόμη μένουν να γίνουν.

Είναι προφανές ότι το βιβλίο απευθύνεται τόσο στους νομικούς, όσο και σε όλους τους ευαισθητοποιημένους ως προς το ζήτημα πολίτες.

340 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.8 (Ρατσισμός)
Άλλα πρόσωπα: Λάμπρος Ε. Κοτσίρης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-301-914-5
ISBN (10ψήφιο): 960-301-914-3
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.