Αταξίες στην τάξη: Παράσταση για κλάματα

του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Το καταφχαριστήθηκα!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Έξυπνο, ανατρεπτικό, ανθρώπινο, διδακτικό, πολύ διασκεδαστικό! Για παιδιά από 8 ετών και πάνω που θα μάθουν καινούργιες λέξεις, θα γελάσουν, θα ξεχαστούν με την όμορφη εικονογράφηση και γενικά θα ζήσουν σκηνές της καθημερινής σχολικής τους ηλικίας.

Πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου και τα παιδιά της κυρίας Μαργαρίτας πρέπει να αποφασίσουν τι θα ετοιμάσουν: σχολική παράσταση; έκθεση; τι; Τελικά η πλειοψηφία αποφασίζει σχολική παράσταση! Κι αρχίζει το πανηγύρι! Κοστούμια, σκηνικά, θεατρικό κείμενο από την αρχή, ποιος θα παίξει ποιον ρόλο, αγωνία, χαρά, ανταγωνισμός και τόσα άλλα αγνά κι όμορφα συναισθήματα που ξεπηδούν κατά την ετοιμασία μιας σχολικής παράστασης! Ο Κεντάρ όμως φοβάται ότι ο θεός Σίβα θα τους καταραστεί και η παράσταση δε θα πετύχει!

Έτοιμο το κείμενο: Μουσολίνι, Χίτλερ, Μεταξάς, Γκράτσι, 2 Έλληνες και 2 Ιταλοί στρατιώτες, 1 μάνα στρατιώτη, 3 χωριατοπούλες και ο κόμης Δράκουλας!!!!! Πρόβες, αγωνία, ανατροπές, εκπλήξεις και φυσικά όλα πάνε κατά διαβόλου την ημέρα της παράστασης! Χωρίς ο συγγραφέας να γελοιοποιεί τίποτα αλλά διακωμωδώντας τα πάντα έχουμε άλλο ένα εκπληκτικό κείμενο της σειράς, με πολλά νοήματα και ιδέες και μια ευχάριστη ανατροπή στο τέλος που εμένα με έκανε να δακρύσω: κάποιος ήταν μπροστά στις μάχες του ελληνοαλβανικού πολέμου και συγκινημένος από τις προσπάθειες των παιδιών μίλησε για τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Λυρικότατο απόσπασμα και μπράβο στον συγγραφέα!

Άλλη μια πολύ όμορφη ιστορία, με ξεχωριστές προσωπικότητες παιδιών, χαρακτήρες και συμπεριφορές που σίγουρα τους συναντάς ακόμη και σήμερα στους σχολικούς διαδρόμους. Απλό κείμενο, όχι απλοϊκό, πανέξυπνο όμως και εύστροφο, με τις ανατροπές του και τις εκπλήξεις του. Ο συγγραφέας το διασκεδάζει και ο αναγνώστης το λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Έτσι το παιδί διαβάζοντας για οικείες καταστάσεις που βιώνει σχεδόν καθημερινά, διασκεδάζει περισσότερο με τις γκάφες και τις περιπέτειες των συμμαθητών του Πάνου.

Ένα όμορφο, περιεκτικό και ιδανικό για παιδιά βιβλίο!

Πάνος Τουρλής