Ιστορίες από τη γειτονιά μου και... λίγο παραπέρα

της Μελίτας Αδάμ

Η Μελίτα Αδάμ, ένας υπέροχος άνθρωπος και δημουργική λογοτέχνις, τώρα αποδείχτηκε και σημαντικός σκαπανεύς! Χάρη στην αγάπη, τη φροντίδα, το μεράκι και τη φιλομάθειά της, αλλά και χάρη στο ρίσκο των εκδόσεων Ζαχαράκη που το εξέδωσαν, η Κυψέλη, η πιο πυκνοκατοικημένη σήμερα περιοχή της Αθήνας, έχει το δικό της βιβλίο. Ένα υπέροχο απάνθισμα γεμάτο φωτογραφίες, μνήμες, πρόσωπα, δρόμους, μνημεία, Ιστορία, παρελθόν, παρόν και μέλλον, όλα συγκεντρωμένα και ταξινομημένα με εύληπτο τρόπο.



Το βιβλίο στηρίχτηκε σε κείμενα, μαρτυρίες και αναμνήσεις φίλων Κυψελιωτών, που τα συντόνισε με τον δικό της προσωπικό τρόπο και τη χαρακτηριστική φροντίδα της, η αγαπημένη κυρία Αδάμ. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: 1) ταυτότητα της περιοχής (οικογένειες, κέντρα διασκέδασης, σχολεία και γραφικές μορφές), 2) ανθρώπινες ιστορίες, 3) επαγγέλματα που χάθηκαν, 4) οδωνύμια, άλση και εκκλησίες. Ένας θησαυρός για κάθε Κυψελιώτη ή Αθηναιολάτρη, ένα απάνθισμα δύσκολων και ευτυχισμένων στιγμών, ένα μπουκέτο πληροφοριών και λεπτομερειών που χάνονται στο βάθος του χρόνου αλλά επαναφωτίστηκαν και τοποθετήθηκαν στη σωστή τους θέση.

Στο βιβλίο γίνεται ένας πολύ αναλυτικός αλλά καθόλου κουραστικός περίπατος σε όλες τις γειτονιές και τους δρόμους της Κυψέλης, με έμφαση στις προσωπικότητες που έζησαν, γεννήθηκαν ή έκαναν στέκι αυτήν την υπέροχη περιοχή: Λέλα Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Κανάρης, Γεώργιος Σουρής, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Μίλτος Σαχτούρης, Αναστάσιος Πεπονής, Μαρίκα Κρεββατά κ. π. ά. Πού έτρωγαν οι Κυψελιώτες και ποια μέρη ήταν γνωστά σε όλη την Αθήνα; Τι συνέβη στην Κυψέλη τις δύσκολες μέρες της Κατοχής; Ποια είναι η ιστορία του θρυλικού αγάλματος του σκύλου στη Φωκίωνος Νέγρη; Ποιο ήταν τοι πρώτο τραμ που συνέδεσε την Κυψέλη με την υπόλοιπη Αθήνα; Πόσο κοντά ήταν ο σταθμός του τρένου που πήγαινε τους εργάτες στο Λαύριο; Τι μυστικά έχει το Πεδίον του Άρεως; Πού ήταν η θρυλική Μάντρα του Αττίκ;  Σε ποιο αναψυκτήριο ανακάλυπτε νέα ταλέντα ο Γιώργος Οικονομίδης;

Πληροφορίες, ονόματα, καταστάσεις, λεπτομέρειες, ντοκουμέντα, βιώματα, στιγμές, άνθρωποι, νύχτες και μέρες των μεγαλοαστών των αρχών του 20ού αιώνα και των σημερινών κατοίκων. Επεξηγήσεις των οδωνυμίων, καταγραφή ακόμη και των εκκλησιών, το παρελθόν των σημαντικών κτηρίων της περιοχής, οι χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες που κυκλοφορούσαν στα στενά και τώρα τους αναζητούμε μαζί με κείνη τη ρομαντική νιότη μας, όλα εδώ. Ένα υπέροχο βιβλίο, μια λεπτοδουλεμένη εργασία που έχει προχωρήσει αισίως στην τρίτη έκδοση και αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τον μελετητή, τον αναγνώστη, τον φιλίστορα, μια πρωτοβουλία που δόθηκε με αγάπη στο κοινό από τις εκδόσεις Ζαχαράκη.

Πάνος Τουρλής