Ήταν το ίνδαλμά μου

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Ένα δυνατό, ωμό, σκληρό και αληθινό κείμενο για τη βία στα γήπεδα. Και πάλι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μελετά την ψυχολογία των εφήβων και τη συμπεριφορά των φιλάθλων και τα παντρεύει σε ένα ταιριαστό σύνολο που μόνο η πένα του μπορεί να περιγράψει τόσο παραστατικά.

Ο Ηλίας Καρελλής, μαθητής γυμνασίου σε επαρχιακή πόλη, έχει για ίνδαλμά του τον αδερφό του, Μάνθο, που παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, η οποία από τότε που τον πήρε ανέβηκε κατηγορίες στα παιχνίδια! Ο Μάνθος έχει γίνει το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της πόλης και τα όνειρα και οι ελπίδες γεμίζουν την έφηβη ψυχή του: λεφτά, γυναίκες, αμάξια, άνετη ζωή και πλήρης ελευθερία! Ο Ηλίας αδιαφορεί για τα μαθήματά του και ζει από κοντά τη δόξα και τη διασημότητα του αδερφού του. Νιώθει πίκρα και θυμό που τον πιέζουν να διαβάσει ενώ ο αδερφός του, που δεν τελείωσε το λύκειο ακόμη, έχει ήδη λεφτά με ουρά, καταξίωση και αναγνωρισιμότητα.

Όλο αυτό το μπαλόνι όμως θα σκάσει όταν ο Μάνθος μπλέξει με στημένα παιχνίδια και δεχτεί να συμμετάσχει σε πουλημένο αγώνα. Όταν αποκαλυφθεί η απάτη τίποτα δε θα είναι το ίδιο. Ποια θα είναι η επίδραση στην ήρεμη ως τότε οικογενειακή ζωή; Ο Μάνθος θα δεχτεί την ευθύνη του; Ο Ηλίας τι θα κάνει για να μαζέψει τα κομμάτια του σπασμένου του ινδάλματος; Αξίζει κανείς να κυνηγήσει τόσο έντονα ένα όνειρο, πουλώντας ακόμη και την αξιοπρέπειά του, την τιμή, το όνομά του;

Ένα αυθεντικό, αληθέστατο κείμενο για τη βία στα γήπεδα και για τα στημένα ματς, για τα όνειρα και τις απογοητεύσεις των εφήβων, για τις ελπίδες και τα εμπόδια ως τον τελικό στόχο, το οποίο συνοδεύεται από μια ολοζώντανη, αν και σκοτεινή, εικονογράφηση (ίσως και λόγω του σκοτεινού κεντρικού θέματος) που αναπαριστά τα κύρια σημεία της ιστορίας σε μορφή κόμικ.

Στο παράρτημα της ιστορίας, ο μικρός αναγνώστης μαθαίνει για τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε στημένους αγώνες, πώς να προφυλάσσεται από τη βία στα γήπεδα και τα αναβολικά, τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις ρατσισμού και ανήλικης παραβατικότητας. κ. π. ά. Άλλο ένα υπέροχο κείμενο του Βασίλη Παπαθεοδώρου και άλλο ένα σημαντικό βιβλίο στη σειρά Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη!

Πάνος Τουρλής